Combattimento brengt zinderende barokmuziek in Kulturhus. Foto: Eduardus Lee
Combattimento brengt zinderende barokmuziek in Kulturhus. Foto: Eduardus Lee

Groot ensemble Combattimento in Kulturhus

Muziek

RUURLO - Combattimento (tot 2014 Combattimento Consort Amsterdam) speelt zaterdag 9 december in de theaterzaal van het Kulturhus, aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo. De acht musici brengen zinderende barokmuziek van componisten van Vlaamse en Venetiaanse origine. Het concert begint om 20.00 uur. 

Combattimento speelt muziek van componisten uit de barokperiode, zoals Harmonia Parnassia. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van het repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. De acht musici vormen een hecht ensemble dat al jaren werkt aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

Acht mensen op het podium in Ruurlo is heel bijzonder, zo’n groot ensemble zien we bij de KunstKring slechts een enkele keer. Het ensemble speelt graag op kleinere podia, zoals in Ruurlo, omdat de muzikale ervaring intenser is dan in een grote schouwburg. En het contact met het publiek directer. De musici geven ook een kijkje in de achtergrond van deze muziek.

Hoe klonk de muziek in de 17e eeuw? Combattimento speelt op moderne instrumenten, omdat de musici vinden dat de klank hiervan beter aansluit bij concertbezoekers van deze tijd. De musici vragen zich telkens af: hoe klonk de muziek toen die werd gecomponeerd? Mag het nu een beetje ruiger? Kan het net iets langzamer? Of juist dynamischer? Het resultaat: spannende en energieke concerten waarmee ze het publiek verrassen en op scherp zetten. Op 9 december kan men zelf ervaren hoe de muziek tot leven komt. Na afloop gaan de bezoekers naar huis met het gevoel dat ze een inspirerend en opwindend concert, een uniek verhaal hebben gehoord en beleefd. Op het programma staan werken van onder andere Albinoni (Venetië, 1671), Vivaldi (Venetië, 1678) en Hacquart (Vlaanderen, 1640).

Topsolisten
Combattimento werkt regelmatig samen met topsolisten, zoals Liza Ferschtman, Maarten Koningsberger en Johannette Zomer en met gezelschappen als het Scapino Ballet Rotterdam en de Nationale Reisopera. In het verleden maakte het ensemble onder de naam Combattimento Consort Amsterdam diverse tournees in Duitsland, Spanje, Midden-Europa, Zuid-Amerika, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. Ook werden meer dan 35 cd- en dvd-producties gerealiseerd.

De musici zijn Ernest Rombout – hobo en oboe d’amore; Cynthia Freivogel - viool & viola d’amore; Quirine van Hoek – viool; Marjolein Dispa – altviool; Diederik van Dijk - cell; Erik Olsman - contrabas; Sören Leupold – chitarrone; Pieter Dirksen - clavecimbel.

Toegangskaarten kosten 23,50 euro (pinapparaat aanwezig) en zijn ook verkrijgbaar via de website en aan de kassa in het Kulturhus; jeugd tot en met 18 jaar gratis toegang. Voor meer info en het programma kan men terecht op de website van de Kunstkring Ruurlo.


www.kunstkringruurlo.nl/concerten

Scan de qr-code en kijk op kunstkringruurlo.nl voor de concertagenda en tickets.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo