Remco en Annette van Rooijen en Lien van der Plaat tijdens de laatste Barchemse Paardenmeerdaagse. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Remco en Annette van Rooijen en Lien van der Plaat tijdens de laatste Barchemse Paardenmeerdaagse. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Laatste Barchemse Paardenmeerdaagse

Sport

BARCHEM – “Heel erg spijtig en ontzettend jammer. We kwamen altijd ontzettend graag voor dit paardenevenement naar de Achterhoek toe. Nu moeten we een alternatief zoeken. Maar die liggen er niet voor het opscheppen. Want deze meer- en vierdaagse vond steevast in al die jaren overdag plaats. En daar zijn er niet zoveel van.”

Door Jan Hendriksen

Remco en Annette van Rooijen en Lien van der Plaat uit het Betuwse Tuil betreurden zaterdag dat ze voor de allerlaatste keer aan de Barchemse Paardenmeerdaagse konden deelnemen. Zoals enkele maanden geleden bekend werd trekt de Barchemse menvereniging De Bergmenners de stekker uit de 32-jarige vereniging. En daardoor komt er ook een eind aan de Barchemse Paardenmeerdaagse, voorheen de Barchemse Paardenvierdaagse. 

Zaterdag op de rustlocatie van de tweede dag aan de Dwarsweg in het Lochemse natuurgebied Het Grote Veld laten de Van Rooijens en Van der Plaat weten dat men al vanaf de eerste editie van de vierdaagse in 2009 van de partij is geweest. “We hebben ooit een editie overgeslagen. Maar we komen hier graag. Het coulisselandschap leent zich hier perfect om aangespannen maar ook onder het zadel te rijden. In tegenstelling tot bij ons in de Betuwe kom je hier geen autosnelwegen tegen. En de mensen in de Achterhoek zijn zo gastvrij. Nogmaals het is ontzettend jammer dat Barchem tot het verleden behoort in onze agenda”, aldus Lien van der Plaat, die samen met Remco van Rooijen die als chroom fungeert, aangespannen rijdt met haar twintigjarige Haflinger Shadow. Annet van Rooijen volgde het tweetal in hun kielzog ‘onder het zadel’ met haar Tinker Axel.

Gemengde gevoelens
De woorden van de drie Betuwnaren doen Jo (76) en Jan (81) Bats zichtbaar goed als we hun aanspreken. Het Borculose echtpaar geniet volop van de gezellige sfeer op de startlocatie bij Recreatiecentrum De Heksenlaak in Barchem. Jo en Jan stonden vijftien jaar geleden aan de basis van de Barchemse Paardenvierdaagse. Met gemengde gevoelens zit het tweetal zaterdag in de tent waar de deelnemers zich aan- en afmelden. “We hebben prachtige jaren achter ons liggen. Met veel liefde en passie hebben we met elkaar dit paardenevenement altijd georganiseerd. Maar helaas komt er na vandaag daar nu een definitief einde aan. Maar we kunnen trots zijn wat we met elkaar en voor elkaar klaar hebben gebokst”, zo verklaart Jo met een brok in haar keel.

Vergrijzing
“De vergrijzing van de vereniging in combinatie met persoonlijke gezondheidsproblemen van bestuursleden/vrijwilligers en veranderende omstandigheden bij de organisatie. En ook strengere regelgeving werd een steeds groter obstakel en een blok aan het been voor de menvereniging. De basis voor een voortbestaan van onze vereniging en de meerdaagse was te dun. We telden begin dit jaar amper nog maar vijf rijdende leden”, zo verklaart vicevoorzitter Marja Ribbers van De Bergmenners de opheffing.

Recreatief
De meerdaagse bestond uit twee recreatieve routes (vrijdag en zaterdag) en een wedstrijddag voor ruiters en menners in de mooie omgeving rondom Barchem op zondag: de zogenaamde mendurance (menners) en endurance. Deze laatste betrof een wedstrijd die samen met de vereniging Mendurance Nederland en de Stichting Endurance Winterswijk werd georganiseerd. Er werd gereden in verschillende klassen waaronder een impulsklasse voor de mensen die willen kijken of (m)endurance iets voor ze is. En met deze mendurance en endurance kwam er een definitief einde aan de Barchemse menvereniging De Bergmenners en de Barchemse Paardenmeerdaagse. Hoe jammer dan ook.

Nieuwe kansen
En dat vonden ook het Twentse drietal Yvonne Denissen en Lisette van de Presham uit Harbrinkhoek en Marleen Roosendaal uit Sibculo. Het trio dat ook aangespannen en onder het zadel reed, nam voor het eerst aan het Barchemse paardensportevenement deel. “Maar we komen volgend jaar weer terug naar de Achterhoek. Want we hebben begrepen dat in de gemeente Bronckhorst ook een paardenmeerdaagse wordt georganiseerd. En dat ligt hier niet zover vandaan hebben we begrepen. Er zijn dus wel degelijk nieuwe kansen”, zo begreep Roosendaal.


Voor meer foto’s: www.achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant