Wie volgt FC Groningen op als winnaar van het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR

Wie volgt FC Groningen op als winnaar van het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR

blacktax

Union Saint-Gilloise zegt af voor Ruurlo-toernooi; het Deense Vejle Boldklub springt in

Sport

RUURLO - Het Deense Vejle Boldklub maakt komend pinksterweekend zijn debuut op het Plus Stam Karel Stegeman Toernooi in Ruurlo. De Denen vervangen Royale Union Saint-Gilloise, dat in de week voorafgaand aan het toernooi besloot om niet met het jeugdteam af te zullen reizen naar Nederland. Dat zet kwaad bloed bij de Ruurlose toernooiorganisatie, die gelukkig door snel te schakelen met Vejle Boldklub razendsnel een volwaardige vervanger heeft gevonden.

Door Henk Klein Holte

Volgens Hans Schurink van de toernooicommissie gaf de club uit Brussel als reden dat de deelnamekosten te hoog zouden zijn. Het doet natuurlijk erg amateuristisch aan zo’n late afzegging. Temeer daar Union Saint Gilloise titelaspiraties heeft in de hoogste Belgische klasse en de ambitie uitspreekt graag de Champions League in te willen. De kosten voor het vervoer -want daar zou het om gaan- bedragen zo’n drieduizend euro en daarvan zou de CEO van de club hebben gevonden dat die veel te gortig zijn voor zijn club, die afgelopen seizoen in de kwartfinale door de inmiddels Duitse kampioen Bayer Leverkusen uit de Europa League werd geknikkerd. “Heel teleurstellend”, vindt Schurink van de bepaald niet ‘koninklijke’ afzegging. “Onze condities zijn al sinds jaar en dag bekend. Wij betalen niet, ook de reiskosten zijn voor de deelnemende clubs. Dat wisten ze bij Union, want vorig jaar deden ze hier al mee. Maar dat kan de reden nooit zijn, voor een club die zich graag op het Europese miljoenenbal wil gaan mengen tussen de topclubs.”

Gelukkig komt Vejle uit Denemarken graag naar Ruurlo om te debuteren op het Karel Stegeman Toernooi. Dat de Denen zo snel gepresenteerd kunnen worden als nieuwe deelnemer, heeft te maken met de onzekerheid die er heerste over de deelname van de Nigeriaanse ploeg van Garden City Panthers. De komst van de Afrikaanse equipe stond afgelopen weekend al op losse schroeven, maar de problemen lijken inmiddels opgelost. “Dat had te maken met de visums voor de delegatie. Dat is helaas vaker een probleem met teams van dat continent. Er was van het weekend opeens paniek omdat vanuit Nigeria de boodschap kwam dat de visums niet in het thuisland maar in Den Haag moesten worden geregeld. Dat is goed gekomen.” 

Maar daar vertrouwde Schurink aanvankelijk niet op. Dus zette hij vele lijntjes uit om een volwaardige vervanger te vinden. Vejle Boldklub bleek graag naar het Karel Stegeman Toernooi te komen. “Net op het moment dat ik Vejle wilde afbellen omdat het met de Nigerianen toch lukte, kreeg ik de boodschap uit Brussel. Dus heb ik de Deense club gebeld dat ze welkom zijn, maar dus niet als vervanger van de Nigerianen, maar van de Belgen.”

Toch is Schurink niet helemaal blij. De afzegging van de Belgische titelpretendent viel de organisatie rauw op het dak en Schurink heeft er melding van gemaakt bij de Belgische voetbalbond. “Ze verschuilen zich achter het verhaal over de reiskosten. De echte reden, daar komen we niet achter. Maar nu zadelen ze ons als goedwillende amateurclub op met de gevolgen. Want voor dit toernooi hebben wij bijvoorbeeld hoge drukkosten voor programmaboekjes en van die grote vanen met de namen en logo’s van de deelnemers erop. Als ik daar nu naar kijk doet dat pijn om te zien, dat daar Union opstaat in plaats van Vejle. Om alles opnieuw te laten drukken, daarvoor is het veel te kort dag en bovendien veel te duur; dat kostenplaatje kunnen wij als organisatie niet trekken.”

Toernooi-info
Op alle drie toernooidagen (zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei) is de toegang tot sportpark ‘t Rikkelder gratis. Dit geldt ook voor de competitiewedstrijd van Ruurlo 1 op tweede pinksterdag als de geel-zwarten thuis tegen VV Lemelerveld aantreden (aanvang 14.00 uur). De finale van het toernooi wordt gespeeld om 16.15 uur. Na afloop van de finalewedstrijd vindt onmiddellijk de slotceremonie met prijsuitreiking plaats (aanvang circa 17.45 uur).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant