De Franse zijspancoureurs Franck Bajus en Christophe Darras, zaterdag in actie tijdens de trainingen op de Varsselring. Zondag in de race crashte het duo zwaar, maandag overleden ze allebei als gevolg van de verwondingen die ze bij het ongeval opliepen. Foto: Luuk Stam
De Franse zijspancoureurs Franck Bajus en Christophe Darras, zaterdag in actie tijdens de trainingen op de Varsselring. Zondag in de race crashte het duo zwaar, maandag overleden ze allebei als gevolg van de verwondingen die ze bij het ongeval opliepen. Foto: Luuk Stam

Zijspanduo overleden na crash in Hengelo: ‘Dit slaat in als een bom’

Sport

HENGELO – De zijspancoureur en zijn bijrijder die zondag aan het eind van de middag betrokken waren bij een zeer ernstig ongeval tijdens de wegraces op circuit de Varsselring in Hengelo zijn beiden aan hun verwondingen overleden. De Fransen Franck Bajus (62) en Christophe Darras (52) werden zondag zwaargewond naar ziekenhuizen in Nijmegen en Enschede gebracht. Beide mannen overleden maandag, zo maakte de organisatie van de Northern Side Car Cup dinsdag aan het eind van de ochtend bekend.

Door Luuk Stam

Nooit eerder vond er sinds de start van de races op circuit de Varsselring in 1967 een ongeval met dodelijke afloop plaats. Voor de organiserende Hengelose auto- en motorvereniging (Hamove) komt de klap dan ook hard aan. “Dit slaat in als een bom”, reageert een aangeslagen Hamove-voorzitter Hessel Lubbers dinsdag rond het middaguur. “Het is heel triest. Ik ga zo de familie condoleren en ook het medeleven overbrengen aan de organisatie van de Northern Side Car Cup, dat is een heel hechte club van rijders.”

De organisatie van dit internationale zijspankampioenschap laat dinsdag weten intens verdrietig te zijn over de dood van hun ‘dierbare zijspanvrienden’ Franck en Christophe, die met hun team MEFIE-TE al jaren tot de deelnemers van de Northern Side Car Cup behoorden. ‘We brengen dit nieuws met pijn in onze harten en zijn zeer geschokt’, staat er in de Engelse verklaring te lezen. “Het is moeilijk om het enorme verlies te bevatten waarmee families en vrienden nu worden geconfronteerd, onze harten en gedachten zijn bij hen.’

Noodlottig ongeval
Na het eenzijdige ongeval in de allerlaatste race van het weekend kwamen zondag twee traumaheli’s, zeker vijf ambulances, politie en brandweer ter plaatse. De zijspancombinatie met het nummer 162 maakte op het rechte stuk van de Varsselseweg terug richting de molen abrupt een knik naar rechts en belandde buiten de baan, maar hoe dat kon gebeuren? De politie meldt na uitgebreid onderzoek dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Naar een oorzaak blijft het dus gissen. Lubbers: “Als twee coureurs elkaar raken, dan heb je een raceongeval, iets dat in de strijd is gebeurd, maar daar is hier geen sprake van geweest.”

Zelf had hij zich de afloop van zijn eerste wegraceweekend als voorzitter van de Hamove in ieder geval heel anders voorgesteld. “Al weet je dat zoiets kan gebeuren”, zegt de Hengeloër, die dit weekend zelf ook meereed als coureur in de Supersportklasse. “Het is een snelheidssport, het is een risicosport, de rijders weten dat, accepteren die risico’s ook. Hier op de Varsselring is het meer dan vijftig jaar goed gegaan, nu overkomt het ons.”

De voorzitter sprak zondag aan het eind van de middag na afloop van de wegraces in de molen al de baancommissarissen en vrijwilligers toe, waarbij hij kon melden dat door zowel motorsportbond KNMV als vanuit de medische hulpverlening uitdrukkelijk was gezegd dat door de Hamove-mensen en andere betrokken officials na het ongeval adequaat en goed is gehandeld. Ondanks alle inzet is de afloop uiteindelijk fataal. Lubbers: “Het is een heel triest incident, heel heftig om mee te maken. Wij moeten dit met z’n allen een plekje geven.”

Steunbetuigingen
De Hamove plaatste dinsdag eveneens een verklaring op de website en de sociale media. ‘Wij willen het diepste medeleven betuigen aan de familie, vrienden en motorsportcollega’s’, schrijft de Hengelose organisatie. ‘We wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.’ In de reacties van mensen op die verklaring zijn veel steunbetuigingen te lezen voor de nabestaanden en voor de Hamove. Het omgekomen duo zal herdacht worden tijdens het raceweekend van de Northern Side Car Cup op het circuit van Assen (24, 25 en 26 mei). 

Dat Bajus en Darras geliefd waren binnen de hechte racefamilie, maakt ook het slot van de verklaring van de zijspanorganisatie duidelijk: ‘Het was altijd een genoegen om de vrolijke gezichten van Franck en Christophe op de paddock te begroeten. Met veel humor en een mix van Frans en Engels beleefden we samen vele prachtige momenten, waarbij de diepe gedeelde passie voor racen alle taalbarrières oversteeg. Wij zullen deze herinneringen koesteren. Startnummer 162 zal voor altijd symbool staan voor onze vrienden Franck en Christophe.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant