Uitvoering op het Kamermuziekfestival 2023, met onder anderen (tweede van links) violist Tim Brackman. Foto: Jolien Visser

Uitvoering op het Kamermuziekfestival 2023, met onder anderen (tweede van links) violist Tim Brackman. Foto: Jolien Visser

Tim Brackmans Kamermuziekfestival Eibergen is genieten en ontdekken

Muziek

EIBERGEN – ‘Klassieke muziek toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek’, dat is in het kort de missie van violist Tim Brackman, artistiek leider van Podium Eibergen. Naast zijn drukke, veelal ook internationale schema als uitvoerend musicus steekt hij daarom veel tijd in het organiseren van muziekevenementen, zoals zijn Kamermuziekfestival Eibergen dat met Pinksteren voor de derde keer wordt gehouden. Het festival wil het publiek kamermuziek ‘om de muziek heen’ laten ervaren.

Door Rob Weeber

De geboren Amsterdammer is dertig jaar. Zijn eerste vioollessen kreeg hij toen hij vijf was. Dat betekende de opmaat naar een leven waarin klassieke muziek centraal zou blijven staan. Van jongs af aan trok de kamermuziek. “Ik heb er bewust voor gekozen om niet vast in een orkest te gaan spelen. Het mooie aan kamermuziek is dat je met een kleine bezetting flexibeler bent en minder het gevoel krijgt dat je in een groep ‘wegvalt’. Je ervaart de onderlinge samenwerking meer en je hebt bovendien een andere, meer directere vorm van connectie met je publiek.”

Het komende Kamermuziekfestival Eibergen met Pinksteren is een van zijn bemoeienissen om de klassieke muziek te promoten. In vier dagen tijd worden maar liefst negen concerten gegeven in samenwerking met topmusici uit diverse landen als Nederland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Slovenië, Ierland en Roemenië (cimbalist). Het festival is echter niet alleen voor volwassenen bedoeld. Voorafgaand aan de opening van het festival zijn er twee concerten met basisschoolleerlingen gepland. “De vaste structuren wat betreft muziekles aan kinderen zijn verdwenen in mijn optiek. In de klas wordt minder aandacht besteed aan zang en ritme en er zijn minder muziekscholen. Muziek is daardoor geen vast onderdeel van de opvoeding meer, zoals het vroeger was. Daarom hebben we zo’n tweehonderd kinderen uitgenodigd op 16 mei. We gaan niet alleen muziek maken, maar we laten ze ook ervaren hoe het is om een instrument in handen te hebben. Ikzelf had die ervaring toen ik drie was en dat heeft best indruk op me gemaakt.”

Zo’n leerervaring, muziek en verhaal, staat ook gepland gedurende het eigenlijke festival. Zaterdagmiddag 18 mei bijvoorbeeld is Hubert de Launay aanwezig in Eibergen. Hij is een bouwer en restaurateur van violen en bijzonder geïnteresseerd in violen van de Hollandse vioolbouwers uit de 17de en 18de eeuw. Een mooi voorbeeld daarvan is de viool die Tim zelf bespeelt, gebouwd in 1797 door JT Cuypers. De Launay doet onderzoek naar deze ‘Hollandse School’ en geeft lezingen over de gehele wereld. Later verschijnt er ook een boek naar aanleiding van zijn onderzoek.
Ook het zaterdagochtendprogramma heeft een ludiek element. “We geven drie korte concerten op zaterdagmorgen, maar wel alle drie op een andere locatie in de regio. De afstand wordt per fiets overbrugd. De ervaring leert dat dit heel goed werkt om de band tussen de aanwezigen te versterken. Zij trekken immers tussen de concerten door samen op.”

Op zondag 19 mei staat het concert in het teken van ‘never twice the same’, een uitspraak ooit van een van de mentoren van Tim tijdens zijn studie. “Hij doelde op het feit dat je nooit twee keer hetzelfde moet doen voor je publiek, je moet altijd iets nieuws vertellen. Daarom spelen we een stuk waarna we er met het publiek over in gesprek gaan. Wat hebben ze gehoord en hoe zit het stuk in elkaar? Daarna spelen we het nog een keer. Het resultaat is dat het publiek een andere beleving van het stuk heeft.”

Het Kamermuziekfestival Eibergen wordt gehouden van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei. Er wordt gespeeld op diverse locaties in de regio, Eibergen, Haarlo, Groenlo, Rekken en Gelselaar. “Een deel van de musici is een vaste kern die ik van de internationale podia ken. Zij zijn al vaker in Eibergen is geweest. Maar daarnaast probeer ik de kring steeds groter te maken. Het ziet ernaar uit dat de derde editie net zo succesvol wordt als beide voorgaande keren. Gezien het animo van het publiek kun je concluderen dat het festival bestaansrecht heeft.”
Kaarten voor het Kamermuziekfestival zijn verkrijgbaar via: www.podiumeibergen.nl/

Sfeerimpressie van het Kamermuziekfestival 2023 in de Antoniuskerk, vanuit de Kruidenhof te Mallum. Foto: Jolien Visser

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant