Bijna een decennium lang heeft Maurits van Uhm zich ingezet om leerlingen van de Kerst Zwartschool de beginselen van het schaakspel bij te brengen. Foto: PR

Bijna een decennium lang heeft Maurits van Uhm zich ingezet om leerlingen van de Kerst Zwartschool de beginselen van het schaakspel bij te brengen. Foto: PR 

Maurits van Uhm draagt de schaakstukken op de Kerst Zwartschool over

Onderwijs

RUURLO – Bijna een decennium lang heeft Maurits van Uhm zich ingezet om leerlingen van de Kerst Zwartschool de beginselen van het schaakspel bij te brengen. Maar na al deze jaren vindt Van Uhm, zelf een fervent schaker en voorzitter van Ruurlose Schaakvrienden, het binnenkort welletjes geweest. En Maurits zou Maurits niet zijn, als hij niet eerst gezorgd had voor een waardige opvolger. Vanaf februari draagt hij de schaakstukken over aan Theo van Altena.

Nadat al enkele jaren bridgelessen op de Kerst Zwartschool werden verzorgd, vond de toenmalige locatie-coördinator Willemien van Uhm, dat het lesprogramma van de school verder verrijkt zou kunnen worden met schaaklessen. “Het was fantastisch om mijn kennis van het spel over te kunnen dragen op de jongere generatie”, aldus Maurits. Schaken staat bekend als een strategisch spel. Het leert kinderen logisch nadenken, problemen oplossen, creatief denken, analyseren en vooruitdenken. Want schaken is een spel waarop het helemaal aankomt op denkkracht. Geen dobbelstenen, geen geluksfactor, geen spierkracht: alleen met goed nadenken lukt het om slimme zetten te verzinnen en de tegenstander te verslaan. “Ik heb ervan genoten om de leerlingen stap voor stap een niveau hoger te krijgen in het spel. Mijn lessen waren ook niet geheel vrijblijvend, er zat ook een stukje discipline in de vorm van huiswerk bij. De deelnemers van de schaaklessen moesten hun huiswerk wekelijks op vrijdag ingeleverd hebben, zodat ik mijn bezoekje aan de weekmarkt mooi kon combineren met het ophalen van het ingeleverde huiswerk. Voor de eerstvolgende schaakles had ik het huiswerk altijd bekeken”, aldus Maurits. Hij werkte volgens de stappen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Leerlingen sloten de lessen ook altijd af met een schaakexamen.

Niet onberoerd
Ondanks dat hij de keuze gemaakt heeft om te stoppen, toch laat hem deze stap niet onberoerd. “De Kerst Zwartschool heeft een speciaal plekje in mijn hart en ik ga de omgang met de leerlingen absoluut missen. Maar gelukkig is er een waardige opvolger, dus ik kan met een gerust hart afscheid nemen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant