Natuurliefhebber en gebiedsbewoner Needse Berg Jaap te Kuile. Foto: Rob Weeber
Natuurliefhebber en gebiedsbewoner Needse Berg Jaap te Kuile. Foto: Rob Weeber

Geen loslopende honden in de tijd van reekalfjes

Natuur

Geen loslopende honden in de tijd van reekalfjes

NEEDE – Het gebied rondom de Needse Berg is rijk aan wild, zoals reeën, fazanten en hazen. In het voorjaar worden de reekalfjes geboren en die tijd is een kwetsbare periode voor moeder en kind. Datzelfde gebied is ook een mooie speelplaats en uitlaatplek voor honden. De combinatie in de bewuste periode echter kan tot ‘aanvaringen’ leiden als de hond niet aangelijnd is.

Door Rob Weeber

Gebiedsbewoner Jaap ter Kuile ziet de reeën zeer regelmatig langskomen. Hij signaleert echter ook veel loslopende honden in de zoogtijd van het wild. “Ik zou hondenbezitters graag willen vragen om hun hond in de periode mei-juni een paar weken aangelijnd te houden. Als honden eenmaal een geurspoor te pakken hebben, dan jagen ze het wild op. Dat is natuurlijk begrijpelijk vanuit de hond gezien, maar voor het wild is het niet fijn.”

Navraag bij de jager in het gebied leert dat zo’n 95 procent van de honden niet aangelijnd is. “Er zit best veel wild in het gebied. Het gevaar van opgejaagd wild is dat ze zomaar de weg kunnen oversteken. Ook kunnen er kalfjes overlijden als gevolg van angst door het opjagen. Met name hondenbezitters zouden zich bewust moeten zijn van deze nadelige gevolgen.” Toch ziet hij de Needse Berg niet als een probleemgebied. “Natuurlijk spreek ik de mensen aan als ik iets zie wat niet in orde is, maar over het algemeen gebeurt er hier niet zoveel. Wat misschien wel een goede oplossing zou zijn, is een speciaal losloopgebied, zoals op landgoed Twickel dat kent.”

Een echt gebod op aanlijnen is er volgens de gemeente niet. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is geregeld dat de gemeente plekken kan aanwijzen waar de hond aangelijnd moet zijn, maar daar is in Berkelland geen sprake van. Ook niet als het om een specifiek seizoen gaat. Wel zijn er regelmatig Boa’s aanwezig in het gebied, die bezoekers wijzen op overtredingen als die zich voordoen. Verder kent het gebied veel particuliere eigenaren. Daar heeft de gemeente geen bevoegdheid tot optreden.

Feitelijk komt het dus neer op de hondenbezitter zelf die in de bewuste periode het zekere voor het onzekere zou moeten nemen. Navraag bij een voorbijganger met hond leerde dat zij de hond altijd aangelijnd houdt. Het ras is dermate jachtgevoelig dat ze hem zonder lijn direct (voor meerdere uren) uit het oog zou verliezen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant