Met IVN en KNNV Oost Achterhoek kan men een wandeling maken rond het prachtige Zwillbrocker Venn. Foto: PR

Met IVN en KNNV Oost Achterhoek kan men een wandeling maken rond het prachtige Zwillbrocker Venn. Foto: PR

IVN/KNNV-wandeling en uitkijken over het Zwillbrocker Venn

Natuur

Flamingo’s meest iconische soort in dit eldorado

ZWILLBROCK - Op eerste pinksterdag, zondagmiddag 19 mei, houden natuurverenigingen IVN en KNNV Oost Achterhoek een wandeling rond het prachtige Zwillbrocker Venn, net over de grens bij Meddo en Zwolle (Gld). ‘Uitkijken over het Venn’, zo heet het bij deze mooie activiteit in een prachtig natuurgebied in het grensgebied van Duitsland en Nederland.

Het Zwillbrocker Venn is een veen-, moeras- en bosgebied dat al decennia beschermd is. Het is een Natura2000-gebied dat deel uitmaakt van de ‘Moore und Heiden des westlichen Münsterlandes’. Het gebied is een eldorado voor vogels, waarbij de flamingo’s uiteraard de meest iconische soort zijn. De veertig flamingo’s die ieder jaar in het Zwillbrocker Venn broeden vormen de noordelijkste kolonie ter wereld. Daarnaast kan men er in totaal zo’n honderd andere vogelsoorten aantreffen. Vanaf een aantal uitkijkpunten is er een mooi zicht op de vele vogels.

Tijdens de wandeling staan de deelnemers uiteraard stil bij de flamingo’s en andere watervogels, maar ze hebben ook oog voor de verdere flora en fauna in het gebied, zoals de heide en de specifieke soorten die daar weer gedijen. De groep maakt een rondje om het Venn en loopt door bos en hei, waarbij ook uitleg wordt gegeven over de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Ook wandelen de deelnemers langs de groene grens, waar de landschapsverschillen tussen Nederland en Duitsland heel opvallend zijn.

De wandeling is ruim 5 kilometer. De start is op zondag 19 mei om 14.00 uur, vanaf de parkeerplaats bij het barokkerkje in Zwillbrock. De organisatie verwacht ongeveer 16.30 uur weer terug te zijn. Zorg voor goed schoeisel. Deelname aan deze wandeling is gratis; een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Met IVN en KNNV Oost Achterhoek kan men een wandeling maken rond het prachtige Zwillbrocker Venn. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant