Nieuwe deelnemers aan de optocht zijn van harte uitgenodigd op de bijeenkomst. Foto: Archief Oranjevereniging Ruurlo 2019

Nieuwe deelnemers aan de optocht zijn van harte uitgenodigd op de bijeenkomst. Foto: Archief Oranjevereniging Ruurlo 2019

Allegorische optocht Ruurlo wacht mogelijk vernieuwing

Maatschappij

Deelnemers gevraagd naar mening over inbreng van buiten

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Twee belangrijke vragen heeft de Optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo voor de mensen die hebben deelgenomen aan de laatste allegorische optocht in 2019 en de optochten van daarvoor. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst op woensdagavond 15 februari in zaal De Keizerskroon krijgen zij het idee voorgelegd om dit jaar de optocht tijdens de Septemberfeesten in Ruurlo uit te breiden met deelnemers van buiten Ruurlo. Ook wil de commissie die avond het optochtreglement ter sprake brengen.

“De afgelopen drie jaar hebben we geen allegorische optocht mogen of kunnen organiseren tijdens de Septemberfeesten. Corona gooide in 2020 en 2021 roet in het eten. Vorig jaar was er in aanloop onvoldoende zekerheid of de optocht wel plaats kon vinden en daardoor meldden zich te weinig mensen aan om het publiek op zowel zaterdag als zondag een volwaardige optocht aan te kunnen bieden”, legt Peter ten Berge van de Optochtcommissie uit. Dat verklaart ook het initiatief voor de gezamenlijke bijeenkomst. De commissie probeerde ook het afgelopen jaar al om voor het eerst in de vijftigjarige geschiedenis van de allegorische optocht deelnemers uit omliggende plaatsen binnen te halen maar dat is niet gelukt.
Peter ten Berge: “Om dit jaar weer een kwalitatieve optocht te kunnen houden willen we vooraf enkele zaken met de deelnemers uit het verleden afstemmen.” Een veelgehoorde klacht die de Optochtcommissie de laatste jaren van de deelnemers binnenkreeg betrof de reglementen voor deelname zoals de geluidssterkte van de muziek, Ook wren er vragen over het drankgebruik tijdens de optocht. Alcohol is namelijk niet toegestaan voor de jurybeoordeling en het daaraan gekoppelde prijzengeld dat men kan winnen.
Peter ten Berge: “Graag willen we met de deelnemers kijken welke regels er te versoepelen zijn of zelfs kunnen vervallen. Daarnaast willen we graag met de deelnemers nadenken over deelname uit omliggende plaatsen en welke financiële vergoedingen daar tegenover mogen staan. We horen graag tijdens de gezamenlijke bijeenkomst de ideeën en zienswijzen van de deelnemers.”

Nieuwe deelnemers
Nieuwe deelnemers aan de optocht zijn ook welkom bij de vergadering. Zij kunnen zich aanmelden via het e-mailadres: optocht@oranjeverenigingruurlo.nl. De bijeenkomst geeft de Optochtcommissie tevens de gelegenheid om zichzelf en de nieuwe commissieleden voor te stellen aan de deelnemers. Want de commissie is de afgelopen periode van samentelling veranderd. Jan Nijenhuis heeft de groep verlaten en Marinka van ‘t Hul en Geert van Tuil zijn als nieuwe leden toegevoegd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant