Een aantal leden van de twee tuinclubs van Vrouwen van Nu Ruurlo (De Harken en De Doolhof) die regelmatig op excursie gaan. Foto: PR

Een aantal leden van de twee tuinclubs van Vrouwen van Nu Ruurlo (De Harken en De Doolhof) die regelmatig op excursie gaan. Foto: PR

Vrouwen van Nu Ruurlo viert alsnog 75-jarig bestaan

Maatschappij

‘We zijn een van de grootste in de Achterhoek’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het werd een jaartje later. Maar op zaterdag 22 oktober viert Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo alsnog het 75-jarig bestaan van de vereniging. Vorig jaar hadden de bijna 150 leden zich al verheugd op een jubileumjaar met diverse feestelijke hoogtepunten, maar corona gooide roet in het eten. “En nu gaan we het zaterdag alsnog vieren met een gezellige middag met medewerking van cabaretgroep Vrolijk Entertainment uit Groningen”, zegt voorzitter Riki Groot Blumink van Vrouwen van Nu Ruurlo.

Riki Groot Blumink is met haar mede-bestuursleden Leni Groote Haar, Ria Nieuwenhuis, Rina van Leeuwen, Henny Peters, Aria van Zaanen en Petra Meerman maar wat trots op hun afdeling:  “We zijn een van de grootste in de Achterhoek en hebben momenteel alle bestuurs- en commissiefuncties bezet.”
Secretaris Aria van Zaanen: “Toen we in de coronaperiode geen activiteiten konden en mochten ontplooien hebben we toch intensief contact onderhouden met onze leden. Met enige regelmaat kregen ze met hulp van onze ‘wijkcontactdames’ een attentie aangeboden. Zo ontvingen de vrouwen een verrassingstraktatie met een Mooi in Ruurlo waardebon, een kerstattentie en vorig jaar begin juni toen de vereniging officieel 75 jaar bestond een jubileumtraktatie. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We hebben ons ledental op pijl kunnen houden. En dat kunnen lang niet alle (zuster)verenigingen zeggen”, aldus Aria. Naast het bestuur zijn er ook dertien ‘wijkcontactdames’ de met de leden in contact staan. Zij verzorgen onder meer de ‘post’ en ‘lief en leed’.

Clubjes
Vrouwen van Nu houdt maandelijkse bijeenkomsten waarbij dit winterseizoen onder meer burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland over zijn werk komt vertellen. Verder is er een avond onder het motto ‘Omgaan met dementie’ en een ex-prostituee komt de vrouwen vertellen over hoe dit leven begint en hoe zij dit gestopt heeft. De afdeling heeft ook allerlei commissies en clubjes binnen haar gelederen zoals twee tuinclubs (De Harken en De Doolhof) een handwerkcommissie, een leeskring, een cultuurgroep, die regelmatig culturele activiteiten bezoekt en een toneelgroep en zangkoor die tijdens de kerstvieringen in actie komen.
Riki Groot Blumink: “Helaas is vorig jaar de rommelmarktcommissie na meer dan dertig jaar opgeheven. De commissie die drie decennia lang de organisatie voor haar rekening nam vergrijsde en kon geen opvolging vinden. En dat is een flinke aderlating. De opbrengsten van de markt kwamen de algemene middelen van de vereniging ten goede. We konden daarmee bijvoorbeeld onder meer jaarlijks de kerstmiddag voor de Ruurlose ouderen organiseren.”

Toekomst
Dat gevaar lopen in de toekomst vroeg of laat ook diverse andere commissies, vreest Groot Blumink. “De instroom van nieuwe ‘jonge’ leden is mondjesmaat. En dat zal gevolgen hebben in de toekomst. Want ons ledenbestand vergrijst: het gros is 65 plus.”
Over de vraag of men als afdeling lid van de provinciale en landelijke bond blijft, bestaat voorlopig binnen het Ruurlose bestuur geen discussie. Bij diverse zusterafdelingen is dat namelijk wel het geval. “Sommigen zien de meerwaarde daar niet (meer) van in zoals afdeling Borculo die enkele jaren geleden uit de provinciale/landelijke overkoepeling stapte.”
Het baart ook het provinciaal hoofdbestuur zorgen dat afdelingen afhaken. Aria van Zaanen: “Er is recent een enquête gehouden. Want een ding is voor het landelijk bestuur duidelijk. Zo doorgaan is geen optie.” Door vermindering van het aantal leden zijn er minder inkomsten. “Gaan we op deze voet door dan is over een paar jaar het geld op en bestaan we als landelijke vereniging Vrouwen van Nu niet meer”, aldus het landelijk bestuur in het kwartaalmagazine dat de vrouwen vanuit het landelijk bureau ontvangen.

Samenwerking
Oprichters van de afdeling Ruurlo waren in 1946 in café Kerkhoven de betere gesitueerde vrouwen van Ruurlo zoals de vrouw van burgemeester Van Arkel en van directeur Elkink van de plaatselijke zuivelfabriek De Volharding. De locatie van oprichting is nog steeds de plek waar de leden van de vereniging elkaar maandelijks treffen. In samenwerking met Jong Gelre Ruurlo en Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Berkelland organiseert men jaarlijks ‘Fiets de Boer op’. Wat niet meer gezamenlijk met Jong Gelre en LTO Berkelland plaatsvindt zijn de feestavonden met toneel of revue. Na de gemeentelijke herindeling in 2005 is afdeling van GLTO Ruurlo opgegaan in de LTO Berkelland. Sinds die fusie zijn de gezamenlijke feestavonden komen te vervallen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant