Gonny Weenk en Hank Bannink (zittend op de bank met een AED) te midden van de 'AED-ambassadeurs' van buurtschap De Bruil en omstreken. Foto: PR

Gonny Weenk en Hank Bannink (zittend op de bank met een AED) te midden van de 'AED-ambassadeurs' van buurtschap De Bruil en omstreken. Foto: PR

De Bruil kan bogen op een flinke AED-brigade

Zorg

Toekomst met grote donateursactie veiliggesteld

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De Ruurlose buurtschap De Bruil en omstreken is in het bezit van maar liefst vijf AED’s (automatische externe defibrillator). Er wonen maar liefst 65 vrijwilligers die de apparaten kunnen bedienen. En met de werving van een groot aantal nieuwe donateurs is ook een veilige toekomst in de buurtschap verzekerd.

De vijf AED’s hangen allemaal in zogenaamde pincodekasten en zijn daarmee 24 uur per dag, zeven dagen in de week inzetbaar. De eerste AED werd in 2011 door de gemeente Berkelland aan de buurtschap geschonken. “De andere vier AED’s hebben we kunnen aanschaffen via sponsoring van een aantal Bruilse bedrijven en met geld dat we via onze donateurs, bewoners van De Bruil en omstreken jaarlijks binnenkrijgen”, aldus Henk Bannink en Gonny Weenk van de Bruilse AED commissie.
De vijf AED’s kunnen bediend worden door zo’n vijfenzestig vrijwilligers (burgerhulpverleners) die allemaal woonachtig zijn in de buurtschap en die jaarlijks een herhalingscursus reanimeren, een BHV -, of EHBO-cursus volgen. Ons systeem, zoals we dat in 2011 hebben bedacht is uniek. Andere buurten, buurtschappen, kleine kernen of dorpen zijn er jaloers op. Dat is vaak gebleken als we ergens een bijeenkomst hebben die bijvoorbeeld via de gemeente Berkelland wordt georganiseerd”, zeggen Henk en Gonny.

Onderhoud
De kosten voor het onderhoud van de AED’s komen geheel voor rekening van de AED-commissie De Bruil. Dat aspect had inmiddels al wel wat extra aandacht nodig. Gonny Weenk. “De laatste jaren zijn veel mensen uit de buurtschap vertrokken. Er zijn ook mensen overleden. Daardoor zijn onze donateursinkomsten teruggelopen. Daarom hebben we in de afgelopen maanden een aantal van onze burgerhulpverleners gevraagd om ons in de rol van ‘ambassadeur’ te helpen met het werven van nieuwe donateurs en nieuwe vrijwilligers die willen leren reanimeren of dat al kunnen. Inmiddels hebben vijftien burgerhulpverleners de rol van ‘ambassadeur’ op zich genomen. En daar zijn we ontzettend trots op en blij mee.”

Vervangen
De vijftien ambassadeurs hebben in de afgelopen weken alle adressen binnen een kilometer van een van de vijf AED’s bezocht om de bewoners erop te attenderen dat men AED’s heeft met tegelijkertijd de vraag om dat door financiële steun ook voor de toekomst veilig te stellen. Henk Bannink: “De kans is namelijk groot dat we binnen nu en een aantal jaren de vijf AED’s moeten gaan vervangen. Ook hebben we de mensen die al donateur waren benaderd met de vraag of ze hun bijdrage wilden aanpassen. Dat is allemaal goed gelukt. Er hebben zich tientallen nieuwe donateurs aangemeld en vele bestaande donateurs hebben hun bedrag verhoogd. En er hebben zich zelfs zes buurtbewoners opgegeven om te leren reanimeren. Daarvoor organiseren we binnenkort een cursus in de ontmoetingsruimte van school De Driesprong.”

Aanmelden
Vorige week vrijdag waren alle vijftien ‘ambassadeurs’ door Gonny Weenk en Henk Bannink uitgenodigd voor een gezellige bijeenkomst. Voor iedereen had het tweetal, als dank voor al het gedane werk een kiss of life aan een sleutelhanger. Verder kregen ze, met het oog op Koningsdag de volgende dag, allemaal ook nog een heuse onderscheiding, in de vorm van een oranje hartje, opgespeld.
Wie donateur wil worden van de AED De Bruil en omstreken kan zich aanmelden via e-mail aed@debruil.nl of contact opnemen met Gonny Weenk, tel. 06-2387 3859.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant