Parkinsonverpleegkundige Anoek Forkink vertelt over parkinsonismen. Foto: PR
Parkinsonverpleegkundige Anoek Forkink vertelt over parkinsonismen. Foto: PR

Parkinsonverpleegkundige praat over parkinsonismen bij Parkinson Café Berkelland

Zorg

NEEDE - Verpleegkundig specialist /parkinsonverpleegkundige Anoek Forkink spreekt op donderdag 16 mei over parkinsonismen. Dat doet zij bij  Natuurpark Kronenkamp, aan de Kronenkamp 14 in Neede. Daar is een inloop vanaf 13.45 uur en het programma met de lezing duurt van 14.00 tot 16.00 uur.

Parkinsonisme is een verzamelnaam voor neurologische aandoeningen die in meerdere opzichten lijken op de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson is de meest voorkomende vorm van parkinsonisme.Het kan soms moeilijk zijn om de juiste diagnose te stellen bij parkinsonisme. De symptomen van de verschillende soorten parkinsonismen kunnen erg op elkaar lijken. Bovendien hebben deze symptomen veel overeenkomsten met de ‘gewone’ ziekte van Parkinson. Daarnaast komen bepaalde parkinsonismen minder vaak voor. Soms wordt in eerste instantie gedacht aan een diagnose, die later bijgesteld moet worden.
Forkink gaat vertellen over de verschillen in het effect van parkinson-medicatie. Ook zijn er verschillen in het verloop van de ziekte. Het beloop en de ontwikkeling van de klachten bij de individuele personen wordt steeds in de gaten gehouden. Tijdens gesprekken met de neuroloog en de parkinson verpleegkundige en bij lichamelijk onderzoek wordt er naar specifieke kenmerken voor een bepaald parkinsonisme gekeken.

Soorten parkinsonismen die besproken worden zijn: de ziekte van Parkinson, Multi Systeem Atrofie (MSA), Progressieve Supranucleaire Parese (PSP), Vasculair Parkinsonisme, Cortico Basaal Syndroom, Medicamenteuze parkinsonisme en Lewy Body Dementie.

De toegang voor mensen met parkinson(isme) en partner, familielid of vriend(in) en belangstellenden is gratis. Er is volop gratis parkeerruimte en de locatie is rolstoeltoegankelijk. Koffie/thee bij ontvangst is gratis, verdere consumpties zijn voor eigen rekening en er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor onder meer de huur van de ruimte. In verband met de organisatie is vooraf aanmelden gewenst via info@parkinsoncafeberkelland.nl.

Kijk op de webpagina www.parkinsoncafeberkelland.nl voor de actuele agenda (en tips) en op de Facebookpagina www.facebook.com/parkinsoncafeberkelland voor het laatste nieuws. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant