Sint Willibrordkerk Ruurlo. Foto: PR
Sint Willibrordkerk Ruurlo. Foto: PR

Stichting Behoud Williborduskerk doet bod op kerkgebouw

Maatschappij

RUURLO – Op de achtergrond worden door de regionale rooms - katholieke parochie HH. Twaalf Apostelen momenteel stappen gezet om het de kerkgebouw van de Ruurlose Sint Willibrordkerk met grond, het parochiehuisje en schuurgebouw nog dit jaar te verkopen.

Door Jan Hendriksen

De Locatieraad en de Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo hadden heel graag voorafgaande aan deze procedure overleg gehad met het parochiebestuur HH. Twaalf Apostelen om de kerk te behouden voor de Ruurlose gemeenschap. De kerk is in het verleden met behulp van schenkingen van velen gebouwd en later ook onderhouden. “Om de kerk nu bij inschrijving te verkopen doet vele mensen pijn, maar op dit moment is het niet anders”, zo laat voorzitter Theo te Brake van de stichting weten, die verder uit de bestuursleden Lilian Beeks, Gonny Aagten, Wouter Dolphijn en Bart Klootwijk bestaat.
Makelaar Thoma Post heeft in opdracht van het parochiebestuur HH. Twaalf Apostelen een biedprocedure gestart waar geïnteresseerde partijen op konden intekenen voor de sluitingsdatum van 14 april. Theo te Brake: “Uit welingelichte bronnen weten we dat er vier biedingen zijn binnengekomen waaronder één van onze eigen Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo.”

Een kleine, doch zeer betrokken, groep Ruurloërs heeft keihard gewerkt om het ingediende bod vergezeld te laten gaan van een weldoordacht beleidsplan over wat zij als stichting voor ogen hebben als toekomst voor het kerkgebouw inclusief een globale begroting. De naam van het beleidsplan zegt al veel: ‘Brede Gemeenschapsvoorziening Willibrord’. “Het is onze visie dat het huis van God ook letterlijk een dak blijft bieden waaronder je als gemeenschap samen kunt komen voor de belangrijkste zaken in het leven. Trouwen, rouwen, herdenken, het leven vieren, verdieping, cultuur. Zorg voor elkaar. In gesprek met elkaar. Creatief zijn met elkaar, stil zijn met elkaar, vieren met elkaar. Sociale cohesie is de rode draad. Onze missie is om de kerk te behouden als levend monument voor alle Ruurloërs, om zo herkenbaar en zichtbaar te zijn en te blijven in Ruurlo”, zo verklaart Theo te Brake in een persbericht.

Randvoorwaarden
De Locatieraad en de Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo hebben bij hun plan voor een nieuwe invulling van de Sint Willibrorduskerk de volgende randvoorwaarden en uitgangspunten gehanteerd:

– Het initiatief staat ten dienste van de gehele Ruurlose bevolking, en niet alleen van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap in Ruurlo.

– Het voegt iets toe aan de lokale of regionale samenleving en probeert te voorzien in het opvangen van wegvallende voorzieningen in Ruurlo.

– Het initiatief concurreert niet met bestaande bedrijvigheid of non-profit activiteiten in Dorpskerk, bibliotheek, Kulturhus enz.

– Het plan moet levensvatbaar en toekomstbestendig zijn en daarmee financieel solide én flexibel.

– Het plan moet draagvlak hebben in de samenleving – al is de gegeven tijd te kort om dit grondig onderzocht en onderbouwd te krijgen.

– Volop ruimte voor bottom-up participatie.

Pax Intrantibus
De Locatieraad van de Sint Willibrordkerk heeft daarnaast met twee geïnteresseerde partijen vooraf overleg gehad en daarvan heeft één partij ook daadwerkelijk een bod uitgebracht te weten: Stichting Pax Intrantibus. Pax Intrantibus is een stichting die werkt aan het behoud van kerken en kerkelijke functies in Nederland op basis van de kernwaarden christelijk, behoud, beheer en betrouwbaar. “Nu is het afwachten op bericht van het regionale parochiebestuur van HH Twaalf Apostelen aan welke bieder zij de voorkeur geven en waarom”, zo besluit Theo te Brake, die niet weet wie de twee andere bieders zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant