De koeien op het bedrijf van de familie Toevank worden gevoerd door de Vector; de voerrobot die de koeien elke dag voert en het voer aanschuift. Foto: Jan Hendriksen

De koeien op het bedrijf van de familie Toevank worden gevoerd door de Vector; de voerrobot die de koeien elke dag voert en het voer aanschuift. Foto: Jan Hendriksen

‘Fiets de Boer op Ruurlo’ trekt zeshonderd deelnemers

Landbouw

RUURLO – Het aantal bedrijfsbezoeken was dit jaar met drie wat beperkt. Maar de deelnemers aan de jaarlijkse Ruurlose editie van ‘Fiets de Boer op’ kregen toch een goede indruk hoe anno 2023 agrarische bedrijven worden gerund. Met name op het rundveehouderijbedrijf van de familie Toevank aan de Scholtenweg in Ruurlo kregen de bijna zeshonderd deelnemers aan de fietstocht een goede indruk hoe het er momenteel aan toegaat op een modern geautomatiseerd rundveehouderijbedrijf. Daarnaast werd het akker- en tuinbouwbedrijf van de familie Snellink in Kranenburg en de Lindesche Molen in Vorden bezocht.

Door Jan Hendriksen

Jeroen Toevank en Barbara Toevank-Thomassen hebben in 2022 het bedrijf overgenomen van Attie en Reina Toevank. In dat jaar zijn ze ook een samenwerking aangegaan met een veehouder in de buurt. Deze veehouder verzorgt hun kalveren vanaf zeven maanden tot ongeveer twee jaar. Als ze terug komen zijn deze ‘dames’ drachtig en krijgen ze in zes weken een kalfje. Momenteel worden op het bedrijf gemiddeld 150 melkkoeien gemolken op 64 hectare grond. Daarvan is tien hectare maisland en de rest grasland. De koeien lopen in de ochtend drie uur buiten en in de namiddag nogmaals. In tussentijd worden de koeien gemolken door een van de drie melkrobots en worden ze gevoerd door de Vector. De Vector is een voerrobot die de koeien elke dag voeren en het voer aanschuift. Door een voerhoogtemeter die op de vector zit kan deze zelf bepalen hoeveel voer er nog voor de koeien ligt. Als dit onder een bepaald niveau komt dan krijgt de voerkeuken een signaal dat bij een volgend bezoek van de vector deze moet gaan laden. Door middel van de grijper die boven het voer hangt wordt de Vector gevuld. Gemiddeld worden de koeien op dit bedrijf meer dan twaalf keer per dag gevoerd. Hierdoor ligt er altijd vers voer voor de koeien. De keuze voor dit bedrijf om te automatiseren is onder andere dat Barbara en Jeroen veel buitenhuis werken. Barbara is melkveespecialist bij voor For Farmers en Jeroen Salesmanager bij Nutreco. De arbeid gebeurt veel door externe arbeid en Attie is ook nog actief op het bedrijf. “Wij hebben ervoor gekozen om mee te doen aan deze fietstocht omdat wij graag ons (moderne) melkveebedrijf willen laten zien en hier trots op zijn”, zo verklaarde Jeroen Toevank.

Venten
André Snellink heeft het akker- en tuinbouwbedrijf in 1994 overgenomen van zijn vader die toen naast zijn baan heel kleinschalig aardappelen en groenten teelde. Vooral de tuinbouw heeft André na de overname fors uitgebreid. De eerste jaren werd buiten de huisverkoop alles naar de veiling gebracht. Na een aantal jaren werd de naamsbekendheid groten en ontstonden er steeds contacten met groenteboeren en supermarkten. Van de veiling werd toen afscheid genomen.
Omdat de supermarkten niet meer ‘vreemd’ mochten inkopen, werd er zeventien jaar geleden besloten de tuinbouw te halveren en de gewassen zelf te verkopen. André is toen begonnen met venten in Vorden en Kranenburg later ook in Hengelo (G) en vanaf 2018 tevens in Zelhem. Bij de groothandel worden nog andere groentes bijgekocht die niet zelf worden geteeld en alle soorten fruit om een breder assortiment te kunnen aanbieden. Aan de Bekmansdijk worden verschillende soorten groentes verbouwd. Als akkerbouw teelt Snellink wortelen, aardappelen en mais.

Lindesche Molen
Tot slot werd op de 35 kilometer lange fietstocht een bezoek gebracht aan de Lindesche Molen. De molen is gebouwd in 1856 door Kelderman uit Ootmarsum. Na een brand in 1890 is de molen herbouwd. In de eerste jaren werd er op wind- stoomkracht gemaald. Later werd hier een gasmotor aan toegevoegd. In 1924 werd de molen met bijgebouwen verkocht aan Landbouwcoöperatie Ons Belang in de Vordense buurtschap Medler. In december 1986 werd de molen overgedragen aan de huidige eigenaar: de Stichting de Lindesche Molen (ANBI Stichting). Na de restauratie van het binnenwerk en is deze nu maalvaardig en wordt de molen gerund door vrijwilligers, waaronder gediplomeerde molenaars.
In 2016 werd het Uutbloashuuske ’t Luiwerk geopend. Tevens werd er een grote renovatie uitgevoerd: onder meer de aanleg van vloerverwarming, schilderwerk, nieuwe keuken en het schilderen van de buitenzijde van de molen en vervangen van balken in de staart van de molen. Tevens is in de molen Theater Onder de Molen gevestigd. Een klein, intiem theater voor ruim honderd bezoekers met een goede akoestiek waar regionale en landelijke artiesten het gehele jaar door voorstellingen geven.

Organisatie
De organisatie van ‘Fiets de Boer op’ was ook dit jaar weer in handen van LTO Noord, Vrouwen van Nu Ruurlo en Jong Gelre Ruurlo en werd mede mogelijk gemaakt door onder meer For Farmers Lochem, Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek (Rabo Club Support), Plus Stam Ruurlo en Drukkerij Lammerdink Lochem.

Voor meer foto’s kan men ook kijken op www.achterhoekfoto.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant