Burgemeester Van Oostrum opende Huize Willibrordus officieel met het luiden van een oude schoolbel in het bijzijn van locatie-manager Femke Slingerland en bestuurslid Sylvia van de Beeten van Saamborgh. Foto: Erika Klein Kranenbarg

Burgemeester Van Oostrum opende Huize Willibrordus officieel met het luiden van een oude schoolbel in het bijzijn van locatie-manager Femke Slingerland en bestuurslid Sylvia van de Beeten van Saamborgh. Foto: Erika Klein Kranenbarg

Huize Willibrordus officieel geopend met luiden oude schoolbel

Zorg

RUURLO – Met het luiden van een oude schoolbel is vorige week donderdag in het bijzijn van relaties, zorgprofessionals, het zorgteam, collega’s en alle familieleden van de inmiddels acht bewoners door burgemeester Joost van Oostrum Huize Willibrordus aan de Stationsstraat officieel geopend.

Door Jan Hendriksen

“Huize Willibrordus; de plek waar oud en nieuw samen is gekomen tot een nieuw huis. Een hele fijne plek, midden in Ruurlo waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden en die meer is dan alleen maar een gebouw. Het is een teken van onze liefde, respect en betrokkenheid bij ouderen in deze gemeenschap. Deze plek is speciaal ontworpen om onze ouderen een warme, veilige en liefdevolle omgeving te bieden”, sprak locatie-manager Femke Slingerland van Saamborgh.
Bij Slingerlands eerste bezoek aan de huisarts van Ruurlo kwam dokter Nikkels van Huisartsenpraktijk De Linde met het idee om van Ruurlo een ‘Blauwe zone’ te maken. Blauwe zones zijn vijf gebieden op onze aarde waar mensen gemiddeld erg oud worden. Op deze plekken kijkt niemand gek op als er weer iemand zijn honderdste verjaardag viert. Of waar het heel normaal is dat je op je 82ste nog werkt in je bedrijf. Je zou bijna denken dat mensen in deze gebieden een geheim hebben. Maar helaas er is geen toverdrank. Het draait allemaal om een gezonde actieve levensstijl, zonder stress en met gezond eten”, zo vertelt Slingerland tijdens de opening van Huize Willibrordus die aan totaal 21 bewoners plaats biedt. “De mensen in ‘Blauwe zones’ bewegen veel. Maar ze sporten niet. Ze doen aan functioneel bewegen. Tuinieren of lopen of klussen of dansen. Ze zijn veel buiten. Mensen in de ‘Blauwe zones’ blijven maatschappelijk actief. Die verbinding en die sociale contacten zorgen ervoor dat de mensen goed in hun vel zitten. Vriendschappen en jezelf nuttig voelen is belangrijk voor een goede gezondheid en vermindert stress. Mensen worden hier niet alleen erg oud. Mensen zijn hier ook tot op hoge leeftijd veel vitaler en participeren nog in de samenleving. Ze hebben nog een ‘leuk’ leven! Ik kan het alleen maar eens zijn met dokter Nikkels en wil graag van Huize Willibrordus de zesde ‘Blauwe zone’ maken.”  

Kopiëren
Maar hoe gaat men die zesde ‘Blauwe zone’ realiseren? Slingerland: “Laten we van elke ‘Blauwe zone’ een stukje ‘kopiëren’ om van Huize Willibrordus onze eigen ‘blauwe zone’ te maken. Volgens mij zijn we namelijk ‘samen’ hier in Ruurlo al heel goed op weg om ‘gewoon gelukkig ouder te worden’. Vandaag markeren we niet alleen de opening van een gebouw, maar ook een begin van een nieuw hoofdstuk in de levens van degenen die hier hun thuis zullen vinden.”

Ruimte
Burgemeester Van Oostrum liet tijdens de opening weten dat het wel goed komt met die ‘Blauwe zone’ in Ruurlo. “Hier in Ruurlo is daar ruimte voor. Huize Willibrordus ligt in de directe omgeving van de verbindingszone tussen het centrum van Ruurlo en Kasteel Huize Ruurlo. En de mensen worden gemiddeld oud in Berkelland. Hier in Ruurlo woonde in de directe omgeving van dit nieuwe huis een mevrouw die maar liefst 110 jaar oud is geworden.”

Huize Willibrordus is een geclusterde woonvorm waar de bewoners in twee huiskamers elkaar opzoeken voor het ontbijt, de koffie, lunch of ‘gewoon even tussendoor’. Daarnaast zijn de bewoners creatief bezig. Een voorbeeld hiervan is een prachtig schilderij die door bewoners onder leiding van medewerkster Annelies Bakker is gemaakt. In Huize Willibrordus wordt er iedere dag vers en afwisselend gekookt. “Uiteraard hebben de bewoners ook zelf invloed op het weekmenu. Het eten is een belangrijk en sociaal moment van de dag”, aldus Slingerland.

Hobbels
De voormalige katholieke school werd bijna een eeuw geleden in opdracht van de Sint Willibrordusparochie volgens plan in een vlot tempo gebouwd. De transformatie van school naar zorglocatie ging iets moeizamer. “Tegenslagen zoals langere levertijden, economische ontwikkelingen en voortdurend stijgende prijzen van bouwmaterialen zorgden voor de nodige hobbels. Maar uiteindelijk heeft het oude dan toch plaatsgemaakt voor het nieuwe, waarbij de vertrouwde en markante schoolentree bewaard is gebleven en volledig geïntrigeerd is in de nieuwbouw”, is ook bestuurder Sylvia van de Beeten van Saamborgh enthousiast over het resultaat.

Zorg en zeker ook de ouderenzorg is momenteel veel in het nieuws en die staat onder druk. “De dubbele vergrijzing, het niet opschalen van verpleeghuiszorg, de druk op de betaalbaarheid en krapte op de arbeidsmarkt. Deze factoren vormen een risico voor het woonplezier en kwaliteit van de zorg. Genoemde uitdagingen zorgen voor ene groeiende spanning tussen de toenemende zorgvraag en de beschikbare middelen en menskracht. We zullen de komende jaren alle zeilen moeten bijzetten om hoogwaardige zorg en ondersteuning te blijven bieden aan onze ouderen. Maar Saamborgh gaat deze uitdagingen aan samen met cliënten, het formele netwerk en medewerkers door onder meer te investeren in zorgtechnologie en de focus te houden op mogelijkheden. En daar sluiten het noaberschap en ‘de buurt’, begrippen die bekend zijn voor Ruurlo, het omzien naar elkaar, naadloos op aan”, klinkt Van de Beeten hoopvol.

Trots
Tot slot liet Sylvia van de Beeten weten dat spreken over warme en kwalitatief goede zorg één ding is. “Maar zonder een goed team aan zorgcollega’s blijft het mooi gebabbel dat geen hout snijdt. Het is daarom dat wij zo blij en trots zijn om te zien dat er een professioneel team van zorgverleners staat en dat dit team al zo snel en liefdevolle en warme omgeving heeft weten te creëren onder aanvoering van locatie-manager Femke.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant