Deze week worden de laatste poulewedstrijden gespeeld voor het Ruurlo’s Open Libre biljartkampioenschap. Foto: Jan Hendriksen

Deze week worden de laatste poulewedstrijden gespeeld voor het Ruurlo’s Open Libre biljartkampioenschap. Foto: Jan Hendriksen

Biljarters krijten de keu voor Ruurlo’s Open Libre biljartkampioenschap

Sport

RUURLO - Er heerst deze donderdag achter in de feestzaal van café-restaurant De Tapperij een serene rust rond de twee biljarttafels. Maar dat is ook een beetje schijn, want veertien mannen hebben zich op deze middag verzameld om deel te nemen aan het open persoonlijke biljartkampioenschap (PK) van Ruurlo. Nadat de keu nog eens extra is gekrijt wordt er geconcentreerd om de punten gestreden. Een ‘schrijver’ noteert punctueel de scores.

Door Jan Hendriksen

Nadat dit toernooi twee jaar lang door corona geen doorgang kon vinden is het kampioenschap eind november weer van start gegaan. Voor de voorronden van het PK Libre zijn de 77 deelnemers verdeeld over elf poules met elk zeven spelers. Naast De Tapperij vinden de voorronde wedstrijden ook plaats bij café-restaurant De Keizerskroon en bij Eetcafé De Naober.

Recreatief
Het PK is een recreatief kampioenschap. Men hoeft dus geen geoefend biljarter te zijn om te kunnen deelnemen, iedereen speelt zijn eigen gemiddelde dat men bij zijn biljartvereniging speelt of vooraf aan het toernooi heeft gespeeld. Er wordt namelijk in de voorronden gespeeld volgens het gemiddelde maal 20 + 4 met een minimum van 15 caramboles. “Dus de ene deelnemer moet bijvoorbeeld twintig caramboles maken en de andere 32. Dat levert af en toe best verrassende onderlinge uitslagen op. En dat maakt het toernooi ook zo bijzonder”, zegt wedstrijdleider Frits Berendsen.
Aangezien het merendeel van de biljarters inmiddels op (gevorderde) leeftijd is heeft Berendsen besloten dat de poulewedstrijden dit jaar voor het eerst naast op avonden (maandag, dinsdag, woensdag en donderdag) ook in de middaguren (dinsdag, woensdag en donderdag) kunnen worden gespeeld. Zo traden vorige week donderdagmiddag onder meer Arie Bonnink, Arie Kox, Jan Ras, Bennie Dieperink, Jan Koopman en André Migchielsen aan voor hun poulepartijen. Deze week zijn de laatste poulewedstrijden waarna volgende week onder leiding van Frits Berendsen nog eventuele inhaalwedstrijden worden gespeeld.

Finaleweek
Per poule plaatsen de twee beste spelers plus de beste tien nummers drie uit de poules zich voor de finaleweek bij De Tapperij. Die 32 biljarters spelen knock-out-wedstrijden op maandagavond 2, dinsdagavond 3 en donderdagavond 5 januari. Op zaterdag 7 januari zijn er dan nog acht over die de laatste strijd om de titel met elkaar aangaan. In de finaleweek worden de wedstrijden gespeeld met de formule van dertigmaal het gemiddelde plus vijf.
Op die laatste zaterdag wordt er ook volgens het knock-out systeem gespeeld met dien verstande dat de verliezers doorgaan voor de plaatsen vijf tot en met acht. Voor alle acht finalisten is er een prijs. De winnaar krijgt natuurlijk de felbegeerde wisselbeker. In de finaleweek beginnen bij De Tapperij op 2, 3 en 5 januari de wedstrijden om 19.30 uur en op de finaledag zaterdag 7 januari om 10.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant