Ineke: 'Sigarettenpeuken zijn echt milieubelastend.'  Foto: Jan Hendriksen

Ineke: 'Sigarettenpeuken zijn echt milieubelastend.'  Foto: Jan Hendriksen

Ineke uit Ruurlo stopt met zwerfafval-activiteiten

Maatschappij

RUURLO – Het probleem zwerfafval kan volgens haar binnen een week opgelost zijn, “De oplossing is heel eenvoudig wanneer niemand iets op de grond gooit maar in de prullenbak doet of mee naar huis neemt. Dan wordt Berkelland de schoonste gemeente van ons land. En dan kunnen alle 528 vrijwilligers die zwerfafvalrapers in Berkelland zijn leukere dingen gaan doen”, volgens Ineke. Ze wil niet met haar achternaam in de krant nu ze stopt met haar inzet om het zwerfvuil en specifiek sigarentettenpeuken, die zomaar worden ‘weggegooid’ terug te dringen.

Door Jan Hendriksen

Ineke: “Sigarettenpeuken zijn echt milieubelastend. Een peuk vervuilt namelijk veertig liter grondwater. In de filters zit arseen(rattengif), lood, nicotine, pesticiden en microplastic. En wanneer men buiten rookt gebruik dan een peukenpocket/mini-zakasbak. Ze zijn klein en makkelijk in je jas/broekzak te doen en voor een euro te koop bij onder meer Everwennink in Ruurlo en bij een tabakswinkel aan de Veemarkt in Borculo.”
Ineke heeft zich 25 jaar ingezet voor het weren van zwerfafval en heeft daarvoor de Groene Pluim mogen ontvangen. En in 2018 ontving ze van gemeente Berkelland voor al haar opruimwerkzaamheden de Gouden Grijper. In de eerste jaren deed ze dat collectief met de Werkgroep Ruurlo Schoon waarvan ze een van de mede-oprichters was. De laatste tijd heeft ze zich individueel ingezet om te zorgen dat er minder sigarettenpeuken op de grond liggen. Dat is gelukt, maar ook het zwerfafval is verminderd. Dat doet haar goed. Maar na al die jaren stopt Ineke de strijd met het zwerfafval en de sigarettenpeuken. Haar gezondheid laat het niet meer toe. Ze vindt het vervelend om te moeten stoppen. “Maar ik moet nu aan me zelf denken”, laat ze weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant