Emile ten Broeke (l) van Econsultancy en Geert Cornelissen bij het informatiebord van de voormalige boerderij De Vente. Foto: Jan Hendriksen

Emile ten Broeke (l) van Econsultancy en Geert Cornelissen bij het informatiebord van de voormalige boerderij De Vente. Foto: Jan Hendriksen 

Aandacht voor archeologisch onderzoek naar boerderijen Wissink en De Vente

Maatschappij

RUURLO - In opdracht van gemeente Berkelland verricht het bedrijf Econsultancy momenteel archeologisch bodemonderzoek op het bedrijventerrein Everskamp. Zaterdag tijdens de Open Bedrijvendag waren medewerkers Emile ten Broeke en Iris Rom van de vestiging Doetinchem van Econsultancy aanwezig om belangstellenden tekst en uitleg te geven over het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd naar boerderij Wissink.

Door Jan Hendriksen

Vorige week werden al enkele proefsleuven gegraven. Met een machine is de bodem voorzichtig laag voor laag afgeschaafd. De archeologische grondsporen die naar boven kwamen werden stuk voor stuk ingemeten en gefotografeerd. Archeologische vondsten zijn verzameld zoals stukjes rode baksteen afkomstig van boerderij Wissink die op die locatie heeft gestaan. Deze week gaat Econsultancy verder met het onderzoek.
In 2007 werden in dezelfde omgeving ook archeologische onderzoeken verricht. Dat was toen met name op de locatie van de naastgelegen voormalige boerderij De Vente (Venterboer). In samenspraak met de Historische Verenging Old Reurle plaatste Geert Cornelissen van het bedrijf Decorsign ICT & Internet vorige week vrijdag een informatiebord over boerderij De Vente nabij de huidige onderzoekslocatie.  

De Venterkamp
De familie De Vente en hun erf leven als naam nog voort in Ruurlo via De Venterkamp, een van de bedrijventerreinen in Ruurlo. Tot aan 2007 stond op bedrijventerrein Everskamp naast de boerderij De Vente die ook van boerderij Wissink waar de familie Wezinkhof woonde. Boerderij De Vente dateerde uit 1912, maar zijn voorgangers stonden er al in de vroege middeleeuwen. De Vente was in de 16de eeuw een stenen boerderij waar een slotgracht omheen liep.
Tijdens de sloop van de boerderij is archeologisch onderzoek gedaan. De eerste bevindingen toonden globaal verschillende bouwperioden aan: paalgaten uit circa 900, stenen boerderijfundamenten (kloostermoppen) uit de periode 1400-1450; gebinten uit de 16de eeuw van de boerderij uit 1912.

Belangrijk
De familie De Vente was een familie met een belangrijke stem in dorpszaken in Ruurlo. Ze waren richter, zoals Willem de Vendte. Zijn zoon Johan werd ook richter. Een andere De Vendte, Coenraad, was pastoor van de Dorpskerk. In het begin van de 17de eeuw was ene Koene de Venth nog onderrichter.
Het richterambt was een van de belangrijkste functies in het dorp. Richters werden door de hertog van Gelre aangesteld, op voordracht van de gewaarde boeren. De richter was verantwoordelijk voor de kleinere juridische kwesties (zoals diefstal) en voor de belastingheffing (pondschattingen). Grotere zaken (zoals moord, mishandeling) werden afgedaan in de rechtbanken in Zutphen, aangedragen door dezelfde richter. Tot zijn taken behoorden ook zaken als verkoop, overdracht, verpachting en verpanding van onroerend goed, of het vestigen van een grondrente daarop; daarnaast het geven van vrijwaring, kwitantie of borgtocht en het verstrekken van volmachten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant