Dokter Nikkels bleek naast een goede spreker ook een goede zanger te zijn; hij liet de bezoekers genieten van een prachtig lied. Foto: PR

Dokter Nikkels bleek naast een goede spreker ook een goede zanger te zijn; hij liet de bezoekers genieten van een prachtig lied. Foto: PR

Veel belangstelling voor de lezing met films door huisarts Nikkels over expeditie naar Nepal

Maatschappij

RUURLO – Meer dan honderd mensen kwamen op 7 maart naar gemeentecentrum De Sprankel om te luisteren naar de verhalen van dokter Jan Nikkels over het project Upper Dolpo in Nepal. De films over de barre tocht in de sneeuw door het hoogebergte maakten diepe indruk.

Dokter Nikkels trok vorig jaar september voor de vijfde keer met een groep vrijwilligers naar het afgelegen en op 4200 meter hoogte gelegen dorp Tinje in het Himalaya gebergte in Nepal. Vanaf de begaanbare weg was het nog tien dagen lopen over bergen tot 5700 meter hoogte. Op de weg terug werd men verrast door heel veel sneeuw als gevolg van de moesson die vorig jaar veel langer aanhield dan gebruikelijk. De expeditie was daardoor bepaald niet zonder risico’s. Sommigen ervoeren het als een ware beproeving. Het doel van de expeditie was om de mensen in Tinje te helpen met medische en financiële steun. Aan het einde van de bijeenkomst deed dokter Nikkels niet voor niets een beroep op de vrijgevigheid van de aanwezigen. De opbrengst was 1.375 euro. Daarmee kan worden verder gebouwd aan betere voorzieningen in het dorp.

Babysterfte
Er zijn in de afgelopen jaren al heel goede resultaten bereikt. Zo werd een gemeenschaps- annex gezondheidscentrum gebouwd en een verpleegkundige aangesteld die onder meer helpt bij bevallingen. De babysterfte bij geboorte werd in de afgelopen jaren van zo’n veertig procent teruggebracht naar vijftien procent. Nog steeds te hoog, maar toch een grote stap.
Wie meer wil weten over het project Upper Dolpo kan terecht op de website www.upperdolpo.nl. Daar is ook het bankrekeningnummer van de stichting te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant