Andrea Spekschoor. Foto: PR

Andrea Spekschoor. Foto: PR  

Reurlse Midwinterhoarnblaozers blazen seizoen ‘an’

Cultuur

RUURLO – De leden van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers zouden zondag hun blaasseizoen weer ‘anbloazen’ tijdens de traditionele Reurlse Midwinterhoarnwandeling. Maar de wandeling vond door de te drassige wandelpaden vanaf de pannenkoekenboerderij helaas geen doorgang. Toch ‘bliezen’ de Reurlse Midwinterhoarnblaozers het blaasseizoen weer ‘an‘. Want er mocht immers vanaf de Eerste Adventszondag weer geblazen worden. En dat deden tien van de twaalf leden van de Ruurlose groep dan ook met verve bij De Heikamp.

Door Jan Hendriksen

De in de afgelopen vier weken hadden de Reurlse Midwinterhoarnblaozers ‘binnenshuis’ al wat geoefend. Want het is uit den boze om voor Eerste Advent in het openbaar te blazen. “Dat is namelijk een doodzonde”, zo stelt voorzitter Dennis Ribbers van de Ruurlose groep. Het geluid van de traditionele midwinterhoorn is in deze tijd van het jaar veel te horen in de Achterhoek. Tijdens de adventsperiode trekken de Ruurlose blazers door de hele regio om hun liefhebberij uit te kunnen voeren. De agenda van de blazers is dan ook flink gevuld. Zo splits de groep zondag 10 december zich op in drie groepjes. Want dan is men te gast bij een midwinterhoornwandeling in de Winterswijkse buurtschap Kotten, op de Kerstfair in het Vordense kerkdorp Kranenburg en op de Reurlse Winterdag in Ruurlo. Woensdag 13 december blaast men tijdens een besloten bijeenkomst van de Rabobank bij Kasteel Ruurlo en zondag 17 december tijdens een Kuierroute in Eibergen. Tweede kerstdag is men te gast bij een wandeling in Geesteren en donderdag 28 december op een Blaastreffen in het Drentse Zuidwolde. Op vrijdag 29 december is men te gast bij een Midwinterhoorn Treffen in Eibergen en tenslotte op zaterdag 6 januari wordt er traditioneel ‘afgeblaozen’ in Vorden. “Die dag is het dan Driekoningen. En tot die dag mag er geblazen worden. We kunnen dan ook maar zes weken per jaar onze hobby uitoefenen”, rekent Ribbers voor. 

Geschiedenis
Over de ouderdom van het midwinterhoornblazen zijn de meningen verdeeld volgens Dennis Ribbers. “Algemeen werden hoorns vroeger gebruikt door boeren om elkaar over lange afstanden boodschappen en signalen door te kunnen geven, ook in het oosten van Nederland. In Nederland is de midwinterhoorn voor het eerst beschreven in een brief aan de burgemeester van Winterswijk uit 1814.” De Reurlse Midwinterhoarnblaozers hebben zich evenals diverse Achterhoekse en Veluwse midwinterhoornblazers verenigd in de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen.

Blaascompetitie
Er kunnen zes natuurtonen geblazen worden met een midwinterhoorn, door aanpassing van de spanning op de lippen. De midwinterhoorn wordt altijd solo geblazen en het geluid is een klagende, weemoedige klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Dat er meestal in de schemering wordt geblazen, draagt bij aan de mystieke sfeer die bij de midwinterhoorn hoort. Tijdens het Midwinterhoorn Treffen op vrijdag 29 december in Eibergen bij de Mallumse Molen vindt er zelfs ‘blaascompetitie’ plaats in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Midwinterhoorngroep Eibergen. Voor deze blaascompetitie heeft de ledenvergadering van de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen een speciaal ‘Reglement voor het houden van een blaascompetitie’ onder auspiciën van de federatie goedgekeurd vooral voor wat betreft de keuze van de hoorn en de te blazen melodie. Aan de ‘blaascompetitie’ neemt de Reurlse Midwinterhoarnblaozers overigens niet deel. 

Ongedwongen sfeer
Het treffen van Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen in Eibergen is opgezet om midwinterhoornblazers in de gelegenheid te stellen elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over hun gemeenschappelijke hobby. Er komen niet alleen de meest uiteenlopende facetten van het midwinterhoorn bouwen aan de orde, maar ook het blazen wordt uitgebreid besproken en getoetst in een zogenaamde ‘blaascompetitie’ waarbij groepen en blazers uit Gelderland in een losse, ongedwongen sfeer hun blaaskwaliteiten zullen meten met elkaar. Tot een van de deelnemers aan de blaascompetitie behoort de 38-jarige Andrea Spekschoor uit Barchem die lid is van de Midwinterhoorngroep Lievelde. Ze nam al een aantal keren eerder deel aan de blaascompetitie.

Trompettist
Als voormalige trompettist van Harmonie Zieuwent – Mariënvelde beschikt de Barchemse over de nodige blaaskracht en – techniek. “Als ik goede doen ben kan ik zelfs zeven toonhoogten halen. Maar dan moet alles een beetje meezitten. Ook wat betreft bijvoorbeeld de buitentemperatuur”, zegt Spekschoor. Men is in principe vrij in het kiezen van een te blazen traditionele midwinterhoornmelodie, met dien verstande dat de melodie legato geblazen wordt zoals de ‘olde roop. “De muzieknoten moeten wel in een zogenaamde muziekzin worden geblazen zodat ze naadloos aaneen gelast klinken”, zo verduidelijkt de ervaren midwinterhoornblazer. Spekschoor beschikt over een eigen midwinterhoorn waarop ze tijdens de blaascompetitie niet mag blazen omdat deze te lang is. “De hoorns mogen een maximale lengte van 1.50 meter hebben. Ik zal dan ook op een andere hoorn deelnemen. Maar dat is geen beletsel.”

Voor meer foto’s: www.achterhoekfoto.nl.

Tijdens de adventsperiode trekken de Ruurlose blazers door de hele regio om hun liefhebberij uit te kunnen voeren Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Tijdens de adventsperiode trekken de Ruurlose blazers door de hele regio om hun liefhebberij uit te kunnen voeren Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Andrea Spekschoor. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant