Videoinstallatie Venus and Mercury door Viviane Sassen. Foto: Foto Frank

Videoinstallatie Venus and Mercury door Viviane Sassen. Foto: Foto Frank

Indrukwekkende tentoonstelling Fabulous Monsters

Cultuur

ZUTPHEN/RUURLO - Afgelopen vrijdag opende in Dat Bolwerck de indrukwekkende tentoonstelling Fabulous Monsters. Dat Bolwerck en Museum MORE | Kasteel Ruurlo presenteren in deze dubbeltentoonstelling werk van fotograaf Viviane Sassen. In Fabulous Monsters komen de twee disciplines aan bod die haar werk kenmerken: modefotografie en vrij fotografisch werk. Beide tentoonstellingen laten de uitzonderlijke surrealistische kwaliteit zien van Sassens fotografie. 

Fabulous Monsters onderzoekt het bewuste en het onbewuste, het licht en de schaduw. Daarbij staat bij Dat Bolwerck de innerlijke schaduw centraal, en ligt in Museum MORE | Kasteel Ruurlo meer de nadruk op de kleurrijke, lichte en sensuele kanten van het leven. Op 17 juni opent de tentoonstelling in Museum MORE | Kasteel Ruurlo. Voor deze dubbeltentoonstelling konden de twee culturele instellingen in Zutphen en Ruurlo rijkelijk putten uit het bijzondere en gevarieerde oeuvre dat Sassen in de loop der jaren opbouwde. Viviane Sassen (1972) groeide op in Kenia en Zutphen en werkt in Amsterdam. Als fotograaf verwierf ze grote roem met campagnes voor internationale modemerken, en haar werk wordt over de hele wereld tentoongesteld. Dat Bolwerck biedt een gevarieerde selectie van Sassens fotografie, collages en bijzondere en indrukwekkende video-installaties. Ook in de weelderige tuin is haar werk te zien. 

Video-installatie
Dat Bolwerck toont een 20 minuten durende video waarop beelden uit de serie Venus and Mercury te zien zijn met een voice-over van de Britse actrice Tilda Swinton. Deze serie kwam tot stand in opdracht van het Paleis van Versailles. Sassen kreeg toegang tot het paleis buiten openingsuren en maakte foto’s en collages op basis van onder meer correspondentie van de Franse koningin Marie Antoinette en fragmenten van 18de-eeuwse sculpturen in het paleis.

Innerlijke schaduw
Sassens fotografische oeuvre is sterk beïnvloed door de theorieën van de psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961). Jung stelde dat ieder mens een spreekwoordelijke, innerlijke schaduw heeft. Een beschaafd mens onderdrukt deze donkere zijde, en dit gaat vaak ten koste van spontaniteit, creativiteit, gevoeligheid en inzicht. Jung nodigt uit om de schaduw onder ogen te komen, en daardoor een evenwichtiger mens te worden. Fabulous Monsters kan gezien worden als een verbeelding van de psyche. Op beide locaties staat de tentoonstelling stil bij de menselijke persoonlijkheid, emoties, angsten en verlangens en hoe die zich kunnen manifesteren in beelden – in dit geval de beelden van schoonheid en schaduw van Viviane Sassen.

Gevarieerd programma
De tentoonstelling, te zien t/m 17 september, vormt de basis van een rijk programma. Voor verdieping geeft Arthur Eaton een lezing over Jung en is er de mogelijkheid om een Artist Talk met Viviane Sassen bij te wonen of deel te nemen aan een publieksrondleiding door Hilde Dorrestein. Musea Zutphen, Luxor Theater en Dat Bolwerck presenteren deze zomer Zutphen Openlucht Film waarbij de tuinen van Musea Zutphen en Dat Bolwerck worden omgetoverd tot openluchtbioscoop met films die aansluiten bij de thema’s van de tentoonstellingen en het Hanzejaar.  Aan het einde van de zomervakantie vindt er het Poëziefeest Schaduw & Licht plaats.

Tentoonstelling
Dat Bolwerck: 9 juni tot  17 september 2023. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus is Dat Bolwerck ook op woensdag geopend. Museum MORE | Kasteel Ruurlo: 17 juni tot 24 september 2023. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Gemeente Zutphen en Hendrik Muller Fonds. Meer informatie: www.datbolwerck.nl of www.museummore.nl. Partners: Beeldbrengers, Stichting Zutphen Literair, Luxor Theater, Stedelijke Musea Zutphen, WOEST OOST, BIJ de Bieb.

Viviane Sassen bij Cadavre Exquis 2020. Foto: Foto Frank

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant