Het gemeentehuis van Berkelland. Foto: PR

Het gemeentehuis van Berkelland. Foto: PR

Besmettingen Berkelland door het dak

Zorg

BERKELLAND - COVID-19, even leek het erop dat we er zo’n beetje vanaf waren. Zeker nadat de vaccinatiecampagne goed op gang was gekomen. Maar schijn bedroog. Vorige week tijdens de persconferentie verzuchtte burgemeester Joost van Oostrum: “De besmettingscijfers in Berkelland gaan door het dak. De cijfers lopen door alle bevolkingslagen heen. Het virus treft inwoners overal in Berkerlland en van alle leeftijden.” 

Woensdag 10 november overleden twee inwoners aan het virus. Het totaal aantal overleden COVID-19-patiënten komt daarmee in Berkelland op 47. Vorige week dinsdag werden 69 inwoners positief getest. Niet eerder was dat getal zo hoog. Zaterdag werden 37 inwoners positief getest. Het aantal ziekenhuis opnames daarentegen is in Berkelland gering.

Overigens kleurt de hele veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland diep paars. Paars betekent dat meer dan dertig personen positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners. Berkelland zit daar nog aanzienlijk boven. Overal in het land zijn wel besmettingen, maar duidelijke brandhaarden zijn te herkennen in de oostelijke en zuidoostelijke regio’s van het land.

Berkelland heeft 43.747 inwoners. Daarvan is 89 procent volledig gevaccineerd. In noord- en oost-Gelderland is 85 procent volledig gevaccineerd. Landelijk ligt dat getal op 84,7 procent.

Berkelland zoekt volgens van Oostrum momenteel met de GGD naar een geschikte locatie om de zogenaamde boosterprikken te gaan geven. Deze prik zorgt voor extra bescherming. Binnenkort wordt duidelijk waar Berkellanders hiervoor terecht kunnen en wie de uitnodiging doet uitgaan. Het eerst zijn inwoners van tachtig jaar en ouder aan de beurt die zelf naar de priklocatie kunnen komen. Daarna volgen de andere leeftijdsgroepen. Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Dinsdag 2 november werden door de regering nieuwe maatregelen rondom COVID- 19 aangekondigd. Dit om de toename van het aantal besmettingen in te dammen. Deze regels gelden tot zaterdag 4 december. Dan kijkt het kabinet hoe het verder gaat. Of er bijvoorbeeld voor meer plekken een coronatoegangsbewijs komt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo