De bezoekers van de vieringen werden geraakt door het vluchtverhaal van Nastya dat door Peter van der Heij werd vertaald voor wie geen Oekraïens verstond. Foto: PR

De bezoekers van de vieringen werden geraakt door het vluchtverhaal van Nastya dat door Peter van der Heij werd vertaald voor wie geen Oekraïens verstond. Foto: PR

Emotionele herdenkingen van oorlog in Oekraïne

Religie

RUURLO/BORCULO - De inwoners van Berkelland hebben in twee indrukwekkende en zeer bewogen vieringen in de katholieke kerken van Borculo en Ruurlo blijk gegeven van hun betrokkenheid bij de Oekraïners. Herdacht werd dat de Russen een jaar geleden hun land binnenvielen. Beide vieringen werden goed bezocht. Er was ook een groot aantal Oekraïense vluchtelingen bij die in Berkelland onderdak hebben gevonden. 

De herdenking begon zaterdag in Borculo met een gemeenschappelijk maaltijd die door Oekraïense vrouwen was voorbereid. De Oekraïense gemeenschap wilde met die maaltijd hun dank uitspreken voor de gastvrijheid die ze in ons land hebben ervaren. Aansluitend was er een herdenkingsdienst in de rooms-katholieke kerk. Margriet te Morsche was de voorganger. Het koor Stemmig zong prachtige liederen die aansloten bij de verhalen over Oekraïne. Op zondagmorgen was er een herdenkingsviering in de Willibrorduskerk in Ruurlo, opnieuw met Margriet te Morsche als voorganger en met een belangrijke inbreng van het koor Markant. Burgemeester Joost van Oostrum onderstreepte tijdens deze viering dat de Oekraïners op steun kunnen rekenen zolang als dat nodig is.

Vluchtverhaal
De Oekraïense vluchtelingen Nastya en haar man Ruslan, die momenteel in Ruurlo wonen, staken aan het begin van beide vieringen een Vredeskaars aan met daarop de tekst ‘Vrede voor Oekraïne’ terwijl de aanwezigen ‘Dona nobis pacem’ (Geef ons vrede) zongen. Later in de vieringen vertelde Nastya haar vluchtverhaal. In 2014 moesten Nastya en Ruslan al uit Donetsk vluchten omdat Rusland die regio aanviel. Het echtpaar vond rust in de stad Dnipro. Toen de Russen op 24 februari vorig jaar heel Oekraïne binnenvielen veranderde weer alles. Zij moesten opnieuw vluchten. Deze keer werd Nederland hun bestemming. Na omzwervingen via verschillende opvanglocaties vonden zij onderdak in Ruurlo. Nastya dankte de Nederlanders voor de hartverwarmende manier waarop zij gastvrijheid bieden aan de Oekraïense vluchtelingen. De kerkgangers waren duidelijk geëmotioneerd door wat Nastya vertelde.

Hulpgoederen
In beide vieringen werd een collecte gehouden met een totale opbrengst van ruim duizend euro. Dat bedrag wordt besteed aan de aankoop van producten waaraan de inwoners van Oekraïne op dit moment veel behoefte hebben. Die producten worden daarheen gebracht door Ruslan die regelmatig met hulpgoederen richting Oekraïne rijdt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant