Rik Loeters (midden) is blij met de uitslag. Foto: PR
Rik Loeters (midden) is blij met de uitslag. Foto: PR

BBB viert boerenbruiloft in Gelders provinciehuis

Politiek

ARNHEM - De BBB in Gelderland maakte een uitzinnige week mee, zoals heel de partij van ‘Sweet Caroline’. Achterhoek Nieuws keek de verkiezingsdagen achter de schermen mee bij het Gelderse boegbeeld Rik Loeters. “Ze staan hier gewoon met fakkels in mijn tuin.’’

Van onze verslaggever

Woensdagmiddag 15 maart
Kleine Oord 83, Graave in Arnhem. De vaste gasten van dit restaurant krijgen een gefronst voorhoofd als ze de deur opentrekken. Heel hun brasserie is gevuld met overwegend mannen. Ze spreken in alle dialecten die het Nedersaksisch dit oosten gaf en sommige hebben lichtgroene sjaaltjes om waar BBB op prijkt.

Rik Loeters, in het dagelijks leven internationaal zuivelhandelaar, bezit het zachte Liemers. De Gelderse BBB-lijsttrekker uit Didam tikt met een vork tegen het bierglas waar zijn 0.0 biertje in ging. Een korte speech… “Ik wil iedereen bedanken voor een geweldige campagne. Zo’n anderhalf jaar geleden begonnen we met twee man, we volgden politieke klasjes en hier zit een groot Gelders team dat elkaar kent.”

Gerrit Vossers uit Silvolde is nummer 37 op de lijst. De Achterhoekse weerman met grijze krulletjes vreest dat VVD toch nét iets groter dan BBB zal worden. Voor Klaas Bron – spierwit haar en Pierre Cardin-achtige bril – telt iedere zetel. De Eefdenaar staat elfde op de lijst. Mochten BBB’ers bij een goede uitslag doorschuiven naar gedeputeerde-functies of de Eerste Kamer, dan mag hij misschien de Gelderse Staten in.

BBB-leden zeggen het vaak, de partij staat voor normaal, gewoon, geen spaties (kapsones), geen machtsdecadentie. Dat blijkt bij het afrekenen. Waar grote partijen bij deze etentjes uit de ruif van de partijkas pikken, met de overheidssubsidies en het geld van leden erin, staat hier partijlid Marcel Bekkers bij de deur. Hij ontvangt briefjes van vijftig van iedereen. BBB’ers going Dutch. “We houden zelfs elf euro over’’, stelt Bekkers lachend.

Woensdagavond 15 maart
Loeters en zijn BBB-troepen lopen vlak voor negen uur naar het Huis der Provincie. Alle partijen die deelnemen aan de verkiezingen verzamelen hier, ze wachten in een uitzending van Omroep Gelderland de uitslag af. Met pantalons, pochetjes, lederen schoenen, mantelpakjes en hakken staan andere partijen op de witmarmeren vloer van de Gelderse macht. Daartussendoor schuifelt nu ineens de BBB-aanhang. Zij zijn getooid in spiekerbökse en hebben zwarte windjacks aan met het groene BBB-logo erop.

Rik Loeters draagt een blouse, hij zet zijn bril recht als de eerste exitpolls komen. De prognoses met grote voorspellende waarde voor de uiteindelijke uitslag. Overijssel rolt als één van de eerste provincies binnen. Boem: BBB krijgt er 31 procent van de stemmen, wordt voorspeld. Loeters kijkt op mobieltjes van partijgenoten. “Krankzinnig.’’ Noord-Holland dendert eroverheen, ook daar zou BBB zomaar de grootste kunnen zijn bij telling. Loeters: “Ik ben blij, ik ken al die andere lijsttrekkers van de politieke klasjes die we hadden. De grootste worden… Daar dacht ik niet te veel aan. Nu denk ik er hardop aan, ik wil de andere lijsttrekkers bijbenen.’’

Exitpolls voor Gelderland blijven maar uit. Waar het politieke establishment fris of wijn bestelt, gaan de groene Grolsch-flesjes bij BBB van hand tot hand. Kling, kling, kling. Het gerinkel van proostende boeren laat de omgeving omkijken. Loeters blijft bij zijn 0.0.

Woensdagnacht 15 maart
Het is niet gelukt om Gelderland een exitpoll te geven. Waarschijnlijk omdat Gelderlanders met zovelen zo laat zijn gaan stemmen. Ouderwets moet er gewacht worden op daadwerkelijke tellingen. Gemeente Rozendaal komt als eerst binnen. BBB scoort er bijna tien procent van de stemmen, VVD krijgt een kwart. Rozendaal is traditioneel een VVD-bolwerk. Toch boezemt de telling wat angst in bij BBB. Zullen zij hier met BBB, als enige provincie in het oosten, niet de nummer één worden?

Omroep Gelderland had nu al een jubeltafel willen hebben, met de lijsttrekkers die gewonnen hadden op een stoel. Een clou is er nog niet, toch mag Loeters aan tafel. Precies rond die tijd rolt Winterswijk binnen. 39 procent stemde er BBB, het gejuich van winst bij een touwtrekwedstrijd ontsteekt. “Moi toch kieken”, roept weerman Vossers. “Poah, wat een uutslag.’’

Voorst knalt eroverheen, goed voor veertig procent. Loeters zet zijn talkshow-stoel achteruit, bukt voorover al kijkend naar het scherm en schuift zijn handen voor zijn ogen. Hij schudt nee van ongeloof.

Eén, twee, drie, vier. Heuj, heuj, heuj, heuj. Schreeuwt de BBB-aanhang, van een mannetje over dertig, op iedere tel. De studio van Omroep Gelderland is in de hal van de Statenzaal. Die kent gemetselde trappen aan weerszijden als entree. Loeters staat erop, omdat een omroepmedewerker zijn speldmicrofoon wil af doen.

Neil Diamonds refrein van Sweet Caroline wordt hem luidkeels toegezongen. De trap is pardoes een overwinningsbordes geworden. Loeters strekt zijn twee armen en juicht. Het provinciehuis gaat nu sluiten, wordt omgeroepen. Ook al zijn alle uitslagen nog lang niet binnen en is een compleet beeld van Gelderland om half twee onduidelijk.

Vroege donderdagochtend 16 maart
In de tuin van Loeters stappen drie mannen met lichtgroene feestfakkels binnen, het is half drie. Je hoort het geknisper en geknetter ervan. BBB gaat een monsterzege halen in Gelderland, die uiteindelijk op veertien zetels zal eindigen. Dat willen de heren vieren met hem, hiervoor bezochten ze al partijoprichtster Caroline van der Plas. Loeters bakt binnen een eitje voor ze.

Donderdagmiddag 16 maart
Lijstrekker Loeters is fractievoorzitter Loeters geworden. Hij loopt het Het Huis der Provincie binnen. De griffie haalt hem op. De uitslag zal vastgesteld worden. De volgende dag zal hij in de Staten de overwinning opeisen.

Onthaal met fakkels bij Loeters thuis. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant