Leerlingen van groep 8 van de Dr. Ariëns Daltonschool. Foto: Rob Weeber
Leerlingen van groep 8 van de Dr. Ariëns Daltonschool. Foto: Rob Weeber

‘...Opmaat naar tachtig jaar vrijheid’

Maatschappij

NEEDE – Nog een jaar en dan is het tachtig jaar geleden dat we de Tweede Oorlog konden afsluiten. Uiteraard was dat slechts een momentopname, want het herdenken van de slachtoffers en inherent de onderliggende boodschap dat dit nooit meer mag gebeuren, gaat jaarlijks verder. En blijkbaar is dit ook hard nodig, gezien alle spanningen in de wereld.

Door Rob Weeber

Zaterdagavond hield Neede de herdenkingsplechtigheid bij het monument op De Berg, muzikaal begeleid dit jaar door Muziekvereniging Crescendo Neede. Het nationale thema dit jaar is: ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.’ Het verwijst naar de littekens die nog steeds zichtbaar zijn als gevolg van oorlogen en vredesmissies. Voorzitter 4 en 5 mei Comité Neede Niels Sies riep in zijn toespraak op om vooral stil te blijven staan bij de offers voor onze vrijheid. “Vrede is veel waard”, aldus Sies.

Na het blazen van het signaal Taptoe door Crescendo trompettist Arnout Franken werd twee minuten stilte in acht genomen, enkel onderbroken door het indringende gefluit van de vogels in het groen rondom de herdenkingsplek. Na het spelen en zingen van het Wilhelmus nam wethouder Gerjan Teselink het woord. Ook hij verwees naar het belang van blijven herdenken van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van vredesoperaties. Een mooi voorbeeld hiervan was het recent vernoemde kunstobject over de N315 naar de in Afghanistan omgekomen soldaat der 1e klasse Jos ten Brinke. Ook verwees de wethouder in dit verband naar de conclusie van het onderzoek naar eventuele gemeentelijke misstappen binnen Aalten, Oost-Gelre, Berkelland, Bronckhorst en Oude IJsselstreek met betrekking tot oneigenlijke verwerving van Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog en de doorverkoop ervan na de oorlog. De belangrijkste conclusie volgens de wethouder was ‘dat er geen misstanden binnen de gemeente hebben plaatsgevonden en er altijd een zakelijk afhandeling volgde.’ Hij besloot zijn toespraak met de woorden dat een samenleving alleen kan functioneren als er geen onderdrukking is.’

Gedicht
De Dr. Ariëns Daltonschool had dit jaar de eer om een gedicht voor te dragen en bloemen neer te leggen tijdens de kransceremonie. Groep 8 leerlingen Kaat en Thaïsa droegen het gedicht voor en eindigden met de vraag: ‘Kan het niet overal vrede zijn?’ Alvorens het defilé van start ging, werden er kransen en bloemen gelegd bij het monument door gemeente Berkelland, de Stichting Platform Veteranen Berkelland, de ouderenbonden KBO en PCOB, het 4 en 5 mei Comité Neede, Amnesty International en de Dr. Ariëns Daltonschool.

Kransen en bloemen tijdens de Dodenherdenking Neede 2024. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant