Dodenherdenking Eibergen, zaterdagavond bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Wilhelmweg. Foto: Rob Stevens

Dodenherdenking Eibergen, zaterdagavond bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Wilhelmweg. Foto: Rob Stevens

Veel Eibergenaren bij oorlogsmonument voor herdenking 4 mei

Maatschappij

EIBERGEN - Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd. In Eibergen is dat traditioneel bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Wilhelmweg.

Door Rob Stevens

Nicolaas A. van der Kreek heeft het oorlogsmonument in Eibergen ontworpen. Het is een natuurstenen beeld van een verzetsman met aan zijn voeten een gesneuvelde soldaat. De tekst op het voetstuk van het beeld luidt: ‘Dankt en gedenkt’.

Het miezerde zaterdag een beetje. Toch vond weer een grote groep Eibergenaren weer de weg naar het herdenkingsmonument. Het spaarzame verkeer over de voormalige Twenteroute werd gedurende de plechtigheid door de politie omgeleid. Net voor achten werd de taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus.

Wethouder Hans van der Noordt voerde namens de gemeente het woord. Hij sprak over het belang van het herdenken van oorlogsslachtoffers. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en moet vaak worden bevochten. Hij memoreerde in dat licht dat de gemeente begin dit jaar besloot als eerbetoon het viaduct over de N315 in de Batendijk over de rondweg in Borculo te vernoemen naar de Rekkense militair Jos ten Brinke. Ten Brinke kwam in 2008 om het leven in Afghanistan.

Vervolgens droegen leerlingen van IKC Het Simmelink gedichten voor. Daarna volgde traditioneel, als afsluiting van de plechtigheid, de kranslegging door diverse vertegenwoordigers van verenigingen en instanties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant