Namens gemeente Berkelland kwam burgemeester Joost van Oostrum Jo en Chris Hofman feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Henk Nijhof

Namens gemeente Berkelland kwam burgemeester Joost van Oostrum Jo en Chris Hofman feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Henk Nijhof 

Picasa

Het geheim van een goed huwelijk: ‘Ga nooit met ruzie naar bed’

Maatschappij

RUURLO – Het eerste waar burgemeester Joost van Oostrum met het echtpaar over begon, nadat hij Chris en Jo Hofman met hun diamanten huwelijk had gefeliciteerd, was dat hem was opgevallen dat de Berkellandse gemeentevlag fier in top hangt bij het begin van de ‘Hofmanweg’, die naar hun woning aan de Barchemseweg leidt. De burgemeester complimenteerde het Ruurlose echtpaar, dat dinsdag 18 juli zestig jaar getrouwd was, daarvoor. 

Door Jan Hendriksen

Talloze Ruurloërs hebben de Achterhoekse vlag aan hun huis of mast hangen. Maar vanaf het moment dat Chris en Jo weer in Ruurlo kwamen wonen heeft de Berkellandse vlag aan deze mast gehangen. Chris Hofman (83) en Jo Hofman – Hilhorst (81) streken namelijk in 2005 weer neer in Ruurlo nadat ze in 1966 naar het Drentse Vledder vertrokken en daar een eigen installatiebedrijf begonnen. “Daar hebben we tot aan mijn pensionering het bedrijf met ons tweeën gerund. Ik ging met mijn medewerkers de ‘boer’ op. Jo bestierde de bijbehorende winkel”, verhaalt Chris. Beiden zijn Ruurloërs van geboorte. Jo werd op de ‘Strikker’ in buurtschap De Bruil geboren en Chris in het ‘darp’ naast de voormalige zuivelfabriek De Volharding aan de Wildenborchseweg. Jo ging naar de Bruilse basisschool en Chris naar school A waar tegenwoordig de Ruurlose bibliotheek gevestigd is. “En we hebben elkaar tijdens een dansavond bij De Keizerskroon leren kennen”, zo weet Jo nog als de dag van gisteren. 

Chris werkte in die tijd bij een installatiebedrijf in Borculo. Jo in de huishouding bij enkele Ruurlose gezinnen. Drie jaar na hun huwelijk besloten ze de grote stap te maken om een eigen installatiebedrijf te beginnen. Chris: “We konden een goed lopend bedrijf in Vledder overnemen. En dat was een best grote keuze.” Jo had het gevoel dat ze gingen emigreren. Met succes runde het echtpaar veertig jaar het bedrijf. ”Jammer genoeg hebben we geen nieuwe partij kunnen vinden om ons bedrijf over te nemen. Onze twee dochters hadden geen intentie op het bedrijf over te nemen en toen hebben we keus gemaakt om weer naar Ruurlo terug te keren. En daar hebben we geen spijt van”, zo zegt Chris. 

Schapen
Hun woonboerderij bood Chris volop gelegenheid om schapen te houden en Jo kon haar passie voor de tuin volop kwijt. Beiden werden lid van de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes in Borculo. En Jo is elke woensdag bij de ouderengymnastiek in Ruurlo te vinden. “Op die manier hebben we weer talloze nieuwe kennissen opgedaan. Want als je veertig jaar uit Ruurlo weg bent geweest, is er een gehele nieuwe generatie bij gekomen”, zo concludeert Jo. Inmiddels is de schaapskudde wat ingekrompen en heeft Arie Sprukkelhorst (De Slange) uit Ruurlo zijn schapen op Hofmans grond lopen. Chris: “Tevens helpt hij af en toe met hand- en-spandiensten waar we veel gemak van hebben. We zijn een dagje ouder geworden. En het werd ons allemaal wat te veel.”

Tip
Chris en Jo Hofman hebben naast hun twee dochters en twee schoonzonen inmiddels vijf kleinkinderen. Hun diamanten huwelijksfeest vieren Chris en Jo met familie, buren en kennissen in augustus bij De Keizerskroon. En Chris heeft nog een tip voor hun goed huwelijk. “Ga nooit met ruzie naar bed.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant