Bij de vierentwintig oorlogsgraven van de geallieerden, deden de kinderen ter nagedachtenis een bloem in de vaas. Foto: Arjen Dieperink

Bij de vierentwintig oorlogsgraven van de geallieerden, deden de kinderen ter nagedachtenis een bloem in de vaas. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Dodenherdenking in Barchem waardig en indrukwekkend

Algemeen

BARCHEM - Op negen verschillende plekken in de gemeente Lochem werd op 4 mei stilgestaan bij de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties maar ook bij vredesoperaties.

Door Arjen Dieperink

Ook in Barchem vindt de herdenking plaats, waardig en indrukwekkend. Klokslag kwart over zeven in de avond vertrekt de stoet voor een stille tocht naar de begraafplaats. Daar wordt bij ieder graf van een in de oorlog overleden Barchemer stilgestaan.  De route loopt ook langs de oorlogsgraven, een indrukwekkende rij van 24.
De eerste vier zijn van Cyril Berti Dove, George Fenwick Hurworth, Grenville Simpson en Paul Mackenzie Smith, die op 15 februari 1941 sneuvelden. De mannen van het 15 Squadron van de Royal Air Force, allen tussen de 20 en 25 jaar, waren opgestegen vanuit Wyton en vlogen op die dag met hun Wellington bommenwerper naar het Ruhrgebied. Onderweg werden zo onderschept door een Messerschmidt ME 110. Het vliegtuig stortte neer aan de Borculoseweg 36 in Barchem.
De laatste elf graven in de rij zijn Engelse bevrijders die op 1 april 1945 tijdens de bevrijding van Barchem en Lochem het leven lieten. Een groep kinderen uit Barchem eert hen door een bloem te doen in de vaas bij de graf. Na een moment van stilte gaat de stoet verder.

Van dichtbij
Bij de kerk in Barchem spreken verschillende afgevaardigden, onder wie de voorzitter van Contact Barchem, de aanwezigen toe. Ook wethouder Wendy Goodin houdt namens de gemeente Lochem een toespraak: “Volgend jaar leven we in Nederland tachtig jaar onafgebroken in vrijheid. Die vrijheid hier, in Nederland, in Barchem, hebben we dankzij de mensen die we vandaag herdenken. Mensen die onze vrijheid bekochten met hun eigen leven. Mensen van dichtbij, uit Barchem. Maar ook mensen van ver.’ Hierbij verwees Goodin naar de Engelse bevrijder, die Barchem en Lochem mede heeft bevrijd, Jack Eglinton die dit jaar op 103-jarige leeftijd is overleden. ‘Een van onze laatst levende bevrijders die hun land, dorp en familie achterlieten om voor ons te vechten. Wij zijn hen voor altijd dankbaar. We herdenken al die mensen…. Van soldaten, die voor ons vochten. Van onschuldige mensen, die werden vervolgd om wie ze waren. Van gewone Barchemers, die in verzet kwamen en opstonden voor de vrijheid van anderen. We herdenken hen allen met diep respect en grote dankbaarheid. We eren hun moed. En laten we elkaar beloven dat we de verhalen blijven vertellen. Daarom staan we hier. Vandaag. Met elkaar. In vrijheid ‘

Knopenkrans
Na de toespraken worden de kransen neergezet bij het herdenkingsmonument, waarop de acht namen van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog staan. Twee kinderen leggen de Knopenkrans. Deze is speciaal gemaakt voor de Dodenherdenking en heeft alles te maken met de knopenverzameling voor het knopenproject van museum van Kamp Westerbork. De 4 mei commissie heeft in samenwerking met de Barchschole ruim tien kilogram knopen opgehaald, circa 6750 knopen, waarbij iedere knoop staat voor een kind dat de Holocaust niet heeft overleefd. Na de kranslegging zijn de twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Ter afsluiting speelt muziekvereniging Crescendo.
Meer foto’s op de website.


www.achterhoekfoto.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant