Boswachter Max Sesink Clee (l) samen met de vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo aan het werk aan de Karsendiek in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

Boswachter Max Sesink Clee (l) samen met de vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo aan het werk aan de Karsendiek in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen 

Staatsbosbeheer plant 12.000 nieuwe bomen in Boswachterij Ruurlo

Algemeen

‘Gekokerde’ boompjes vormen straks bos met veel diversiteit

Door Jan Hendriksen

RUURLO – In Boswachterij Ruurlo worden momenteel door medewerkers van Staatsbosbeheer samen met het bedrijf Schipper Groenbeheer uit Tolkamer en vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo meer dan 12.000 jonge bomen aangeplant. Door verschillende boomsoorten te planten zoals beuken, esdoorns, lindes, haagbeuken en douglas ontstaat er in de nabije toekomst een bos met een grote diversiteit.

De jonge bomen worden voorzien van een speciale lichtgroene koker. Op deze manier worden de boompjes de eerste jaren extra beschermd. De jonge sappige boompjes en twijgjes zijn namelijk zeer geliefd bij de reeën. Als de bomen groot genoeg zijn worden de kokers verwijderd. Dan is het ook geen probleem meer als een ree mee snoept van de bladeren. De bomen zijn dan namelijk sterk genoeg.
Vorige week woensdag was boswachter Max Sesink Clee van Staatsbosbeheer samen met Chris Schipper en twee medewerkers van Schipper Groenbeheer en een groep van vijf vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo bestaande uit Bart Klootwijk, Ronald Lindenschot, Peter Markensteijn en Jos Nieuwenhuis uit Ruurlo en Ton Klaasen uit Zutphen aan de Karsendiek druk in de weer met de aanplant van de jonge bomen. De combinatie van linde, haagbeuk, esdoorn, beuken en douglas worden sinds half november op zeven verschillende locaties gepland. Verwachting is dat men eind dit jaar de in totaal 12.000 boompjes heeft gepland.
De boompjes en struiken gaan voor een gezonde bosbodem zorgen en daarmee voor meer biodiversiteit in het Ruurlose bosgebied. Redenen voor de keuze van deze inheemse en uitheemse boomsoorten zijn divers. Boswachter Max Sesink Clee: “Ze hebben een goed afbreekbaar strooisel, daardoor ‘voeden’ ze de bodem met nutriënten en zorgen daarmee voor een gezonde bosbodem en zullen ze de verzuring van de bodem verminderen. Daarnaast zijn deze soorten ‘schaduw minnend’ en zijn ze bestand tegen schommelingen in klimaatomstandigheden, zoals extreme droge zomers of juist natte omstandigheden.”

Ruimte
De open plekken in de bossen van Boswachterij Ruurlo zorgen ervoor dat naast de oude bomen dat ook de jonge bomen de ruimte krijgen. Zaden kunnen op een open plek ontkiemen. Soms worden open plekken door Staatsbosbeheer bewust gezaagd, soms is het noodgedwongen ontstaan bij het ruimen van zieke bomen. In Boswachterij Ruurlo zijn bijvoorbeeld veel fijnsparren dood gegaan door de letterzetter, een kevertje die gangen graaft onder de schors.

Duurzaam
Terwijl de vijf vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo en Chris Schipper en zijn twee medewerkers vorige week de twee percelen aan de Karsendiek verder beplanten, laat Max Sesink Clee tot slot weten dat een gemengd bos tevens minder kwetsbaar voor ziekten en plagen is. Bovendien is het aantrekkelijk voor (bos)dieren, mooier om te zien én kan het in de toekomst ook een bijdrage leveren aan duurzaam hout.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant