Burgemeester Joost van Oostrum onthult tijdens de kick-off het tenue van UNO'21. Foto: Rudi Hofman

Burgemeester Joost van Oostrum onthult tijdens de kick-off het tenue van UNO'21. Foto: Rudi Hofman

Spelplezier en aanleren goede voetbaltechniek pijlers onder UNO’21

Algemeen

Samenwerking jeugdteams vijf voetbalclubs

Door Rudi Hofman

BORCULO - Voor iedereen die het jeugdvoetbal in Borculo en omliggende dorpen een warm hart toedraagt, was het afgelopen zaterdag een heuglijke dag. Op het complex van vv Reünie onthulde burgemeester Joost van Oostrum het tenue waarin alle jeugdspelers van UNO’21 gaan spelen. Dit gebeurde tijdens de officiële kick-off van deze bijzondere samenwerking tussen de jeugdafdelingen van vijf voetbalverenigingen. In totaal zo’n 250 jeugdspelers komen voortaan uit onder de naam UNO’21. UNO staat voor: Uut Naoberschap Ontstaon en betekent in het Italiaans één. Heel toepasselijk dus!

De sfeer op Sportpark de Wildbaan is opgetogen en daar is deze zaterdag alle reden toe. Met de deal die VV Noordijk, SP Haarlo, EGVV, GSV’63 en v.v. Reünie na een intensief vergadertraject van een jaar hebben weten te bereiken, is de toekomst van het jeugdvoetbal in Borculo en omgeving veiliggesteld. Of zoals sportwethouder Anjo Bosman het zei: “Het is mooi dat de verenigingen over hun eigen belangen zijn heengestapt. Hierdoor hebben we de garantie dat alle kinderen kunnen blijven voetballen.”

Clublied

Burgemeester Joost van Oostrum mocht het fraaie tenue van de nieuwe ‘sportvereniging’ onthullen en vroeg de aanwezige jeugd of zij al een clublied hadden. Volgens hem mag daarin de zin ‘Gao staon ai veur UNO bunt’ beslist niet ontbreken. UNO’21 is een stichting, legde voorzitter Carrol Terleth na afloop uit. Alle jonge voetballers en voetbalsters blijven lid van hun eigen voetbalvereniging, maar werken hun trainingen en wedstrijden voortaan af onder de naam UNO’21. 

Compromissen

Carrol kreeg de voorzittershamer uit handen van Peter Brugman, die met enkele anderen namens de stuurgroep bergen werk heeft verzet om tot de samenwerking tussen de vijf jeugdafdelingen te komen. Brugman benadrukte dat de tientallen leden van de diverse werkgroepen voor hetzelfde doel ook ‘heel wat vrije uren hebben opgeofferd’. “Ik denk dat het heeft geholpen dat in elke werkgroep vertegenwoordigers van alle vijf verenigingen zaten. Discussies zijn er zeker geweest, maar er was altijd bereidheid om compromissen te sluiten. Het jeugdvoetbal in Borculo en omstreken heeft altijd voorop gestaan”, aldus de oud-voorzitter van Reünie.

Techniek

Door de samenwerking wordt het eenvoudiger volwaardige jeugdelftallen samen te stellen waarin kinderen en tieners met teamgenoten van vergelijkbaar niveau kunnen spelen. Belangrijke uitgangspunten van UNO’21 zijn volgens Terleth onder meer spelplezier en het op juiste wijze aanleren van technische en tactische vaardigheden: “We willen dat jullie (de jeugdspelers, red.) bijvoorbeeld leren hoe je een bal aanneemt en een aanval opzet. Als je op jonge leeftijd goed de techniek aanleert, kun je ook op je achttiende of vijfentwintigste nog leuk voetballen en maak je makkelijker de overstap naar een hoger elftal. Veel jongeren van zeventien of achttien jaar haken nu af, omdat ze niet goed hebben geleerd hoe ze moeten voetballen.”

De Graafschap

Om de kwaliteit van de trainingen te verbeteren, gaat UNO ‘21 de samenwerking aan met De Graafschap. Deze profclub gaat kaderleden van UNO’21 opleiden zodat zij straks nog betere trainingen en aanwijzingen aan de jeugdspelers van het samenwerkingsverband kunnen geven. Daarnaast krijgen studenten van de opleiding Sport en Bewegen de mogelijkheid om bij UNO’21 stage te lopen.

Verrassingen

Stichting Fonds 1819 en Stichting Fonds 2013 verrasten voorzitter Terleth tijdens de kick-off met cheques van elk 5.000 euro en Stichting Fonds voormalig Mortuarium Borculo schonk een cheque van 1.500 euro. Mooie verrassing voor alle jeugdspelers was dat zij naast een fraai UNO’21-tenue allemaal een mooie voetbaltas cadeau kregen. Mits er voldoende sponsorgelden worden gevonden, krijgt iedereen ook nog een trainingspak. De voorzitter riep iedereen die als vrijwilliger een bijdrage wil leveren aan UNO’21 op om zich te melden.

Meisjesvoetbal

Interessant is dat ook de bij de betrokken voetbalverenigingen voetballende dames inmiddels zijn ondergebracht bij UNO’21. Aangezien het meisjesvoetbal steeds belangrijker wordt, is dit in de ogen van Carrol Terleth en Peter Brugman een zeer positieve ontwikkeling. Jonge meiden weten nu dat als ze volwassen worden lekker in Berkelland kunnen blijven voetballen. Peter verwacht dat zij dit op termijn in UNO’21 tenues gaan doen. Tot die tijd spelen ze in de outfits van hun eigen voetbalvereniging.

Voorzitter Carrol Terleth showt het keeperstenue. Foto: Rudi Hofman
Peter Brugman overhandigt de voorzittershamer aan Carrol Terleth. Foto: Rudi Hofman
Een close-up van het tenue van UNO'21. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant