Mede oprichter en oud voorzitter Jan Wiegerinck (l) en de huidige voorzitter Bas Brinkerink aan het net op de tennisbanen van TV Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.

Mede oprichter en oud voorzitter Jan Wiegerinck (l) en de huidige voorzitter Bas Brinkerink aan het net op de tennisbanen van TV Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.

Er waait een nieuwe frisse wind door Tennisvereniging Ruurlo

Sport

Ruurlose tennisclub viert haar vijftigjarig bestaan

Door Jan Hendriksen

RUURLO ā€“ Gekleed in hun nieuwe blauwe jubileumtennisshirts schuiven, op het terras van Tennisvereniging Ruurlo aan de Loolaan, voorzitter Bas Brinkerink (61) en medeoprichter Jan Wiegerinck (89) aan voor een gesprek over Tennisvereniging Ruurlo. De aanleiding voor het gesprek: Tennisvereniging Ruurlo viert op zaterdag 1 juli haar vijftigjarig bestaan. Reden voor een jubileumfeestje, een terugblik op de geschiedenis en een blik op de toekomst van de vereniging.

Tennisvereniging Ruurlo, of kortweg TVR, heeft sinds eind vorig jaar onder leiding van Bas Brinkerink een bijna geheel nieuw bestuur. Even werd er vorig jaar voor de toekomst van TVR gevreesd. Maar er stonden enkele nieuwe bestuursleden op. En zie, met een aantal oudgedienden en een aantal nieuwe gezichten waait er een nieuwe frisse wind door de vereniging. En dat doet mede-oprichter en de eerste voorzitter ooit van TVR Jan Wiegerinck zichtbaar goed. Een bestuur, met als voorzitter Bas Brinkerink, die in de periode van 1994 tot 2000 ook voorzitter van deze vereniging was. Wiegerinck is wekelijks nog driemaal in de avonduren op de tennisbanen in Ruurlo te vinden. En hoe? Hij smasht nog als de beste. Mede door zijn verdiensten voor de tennisvereniging en ook voor voetbalvereniging Ruurlo werd Wiegerinck in april Koninklijk onderscheiden. Hij zag in al die jaren de tennisvereniging veranderen. ā€œMen is tegenwoordig individueler ingesteld dan vroeger en zelfwerkzaamheid is niet vanzelfsprekend meer. Maar ik ben positief gestemd over de toekomst. En ik heb nog steeds ontzettend veel plezier in het spelletjeā€, aldus het oudste spelende lid van TVR.

Ontwikkelingen
Het nieuw gevormde bestuur is sinds zijn aantreden zich gaan richten op groei van de vereniging, heeft de focus inmiddels extra gericht op de jeugd en op de ontwikkeling van het tennispark. ā€œEr liggen volgens ons voldoende kansen, ondanks dat het maatschappelijk ā€˜verkeerā€™ van de leden verandert. Bijvoorbeeld in samenwerkingen met andere sporten en het exploiteren van eventueel twee padelbanen. Padel is een vorm van tennis die momenteel erg in de belangstelling staat en die ons als vereniging kan versterken. Voor dit laatste hebben we een toets- en onderzoekstraject ingezet, waarbij we ook kijken naar de vervanging van de ondergrond van de huidige banenā€, legt preses Brinkerink uit.

Resultaten
Met de aanstekelijke energie van de nieuwe groep bestuurs- en kaderleden moeten er flinke stappen gemaakt kunnen worden, vindt de voorzitter. ā€œEn die hebben wel al gezet en de eerste resultaten zijn al zichtbaar. Het ledental is in enkele maanden namelijk met ruim veertig gestegen naar een kleine tweehonderd. En dat doet ons goed. Op naar de tweehonderdvijftig. Ooit telde TVR 450 leden. Maar dat zijn vervlogen tijden. Hoewel? Onze accommodatie is daarop ingericht.ā€

-------------IN KADER-------------

Geschiedenis TVR 

Voordat Tennisvereniging Ruurlo op 1 juli 1973 werd opgericht door een negental enthousiaste Ruurlose tennisliefhebbers kon er in Ruurlo getennist worden op banen die bij Kasteel Huize Ruurlo en bij Hotel Avenarius lagen. 

Maar die banen waren alleen toegankelijk voor leden van de familie Van Heeckeren tot Kell en van het Nut tot het Algemeen (NUT) en hotelgasten van Avenarius. Om toch te kunnen tennissen moest men naar Borculo, hetgeen ook door enkele Ruurloƫrs werd gedaan. Na de oprichtingsvergadering moest er natuurlijk een tennisbaan komen en deze werd gesitueerd naast zwembad De Meene die in 1973 in gebruik werd genomen. Stichting Zwembad Ruurlo had in 1972 namelijk het bestuur van het NUT een stuk grond aangeboden om daar een tennisbaan aan te leggen. Er werd begonnen op twee banen, maar al snel bleek dat men aan twee te weinig had. Dus werd bij de voormalige gemeente Ruurlo het verzoek ingediend voor uitbreiding van het aantal banen. Inmiddels kan er al vele jaren op zes verlichte banen getennist worden.
In september 2004 werden de gravelbanen vervangen door zes nieuwe French Court banen. Deze zijn eind 2010 omgebouwd naar zand-ingestrooide kunstgrasbanen. Het clubhuis is in die halve eeuw drie keer verbouwd tot wat het nu is. Tennisvereniging neemt met een flink aantal teams deel aan de diverse competities en verder worden er ieder jaar toernooien georganiseerd. Natuurlijk denkt Tennisvereniging Ruurlo niet alleen aan de competitie- of wedstrijdtennissers. Ook de recreatieve tennissers zijn een belangrijk onderdeel van de op dit moment bijna tweehonderd leden tellende vereniging. Voor de leden worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder twee keer per jaar een interne challenge competitie.
Uiteraard wordt ook de jeugd niet vergeten. De jeugdcommissie is momenteel weer actief en gaat gedurende het seizoen weer diverse activiteiten organiseren waaronder het Calimero toernooi. Het absolute sportieve hoogtepunt van Tennisvereniging Ruurlo gaat terug naar 1981 toen het gemengde Juniorenteam, destijds bestaande uit Petra en Carin Magis, Geert Brinkerink en Pieter Alberts, onder leiding van trainer/coach Henk Flierman Nederlands kampioen werd.

-----------------APART KADERTJE-----------------

Jubileumprogramma Tennisvereniging Ruurlo

RUURLO - De Jubileumcommissie van Tennisvereniging Ruurlo heeft zaterdag 1 juli in het kader van het vijftigjarig jubileum een programma samengesteld voor haar leden, oud-leden, vrijwilligers, sponsors en Vrienden van Tennisvereniging Ruurlo. Om 10.00 uur start op de accommodatie van Tennisvereniging Ruurlo aan de Loolaan 94 het finaleweekeinde van het Open Tennistoernooi voor de verschillende categorieĆ«n (speelsterkte 3 tot en met 8) en 17-plus bij de mannen- en vrouwendubbel en de mannen-, vrouwen-, en gemengd dubbelklasse. Vanaf 15.30 uur is er een inloop en een reĆ¼nie voor leden, oud-leden, vrijwilligers, sponsors en Vrienden van Tennisvereniging Ruurlo met aansluitend om 16.00 uur een receptie. Vanaf 18.00 uur vindt er een barbecue plaats met medewerking van DJ Satink. De jubileumdag wordt om 21.00 uur afgesloten met een feestavond met medewerking van de coverband Van Brink, die uit de leden Bas en Geert Brinkerink en oud-lid Jeroen van Duren en Veronie van Duren bestaat.
Via de website van Tennisvereniging Ruurlo www.tvruurlo.nl kunnen leden en oud-leden zich aanmelden voor deze jubileumdag.

Het absolute sportieve hoogtepunt van Tennisvereniging Ruurlo gaat terug naar 1981 toen het gemengde Juniorenteam destijds bestaande uit Petra en Carin Magis, Geert Brinkerink en Pieter Alberts Nederlands kampioen werd. Foto: TB Ruurlo
Het absolute sportieve hoogtepunt van Tennisvereniging Ruurlo gaat terug naar 1981 toen het gemengde Juniorenteam destijds bestaande uit Petra en Carin Magis, Geert Brinkerink en Pieter Alberts Nederlands kampioen werd.
De jubileumdag van TV Ruurlo wordt zaterdag 1 juli afgesloten met een feestavond met medewerking van de coverband Van Brink op die uit de leden Bas en Geert Brinkerink en oud lid Jeroen van Duren en Veronie van Duren bestaat. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant