Joris Nieuwenhuis. Foto: PR
Joris Nieuwenhuis. Foto: PR

Zwarte Cross Talententuin - Joris Nieuwenhuis

Opinie

- Joris Nieuwenhuis
- Veldrijder & wielrenner
- 22 jaar
- Afkomstig uit Zelhem

Hoe ziet je leven als topsporter eruit en waar komt die passie vandaan?
Het leven van een topsporter is eigenlijk heel simpel. Je moet goed eten en goed rusten. M'n vrienden noemen mij niet voor niets 'professioneel lamballer'. Hiernaast moet je natuurlijk ook hard trainen. Dit is waar de meeste mensen afhaken. De reden dat ik hier niet afhaak, is omdat ik het gruwelijk mooi vind om te fietsen. Van kinds af aan deed ik niets anders. Toen ik twee was konden de zijwieltjes de kliko in en met mijn vierde levensjaar stond ik al op de fietscrossbaan in Doetinchem. Niet heel veel later begon ik al met het springen van bulten en konden mijn ouders het gehele land door om naar wedstrijdjes te gaan. Van Winschoten tot aan Tegelen en van Heiloo tot aan Noardburgum. Mijn ouders hebben mij van kleins af aan gesteund om te blijven sporten. Wel altijd op een gemoedelijke manier. Prestaties waren ondergeschikt aan plezier. Zelfs wanneer mijn vader en ik naar Denemarken of Frankrijk gingen. Soms lag ik er dan na 3x 30 seconden(!) fietsen al uit. Maar dan hadden we wel een superleuk en sportief weekend gehad. De support van mijn ouders is dan ook de grootste reden dat ik momenteel nog steeds sport. Ondertussen ligt het natuurlijk wel iets anders. Prestaties gaan ook meetellen, maar dat komt dan vooral vanuit mijzelf. En dat is natuurlijk ook waar het vandaan moet komen.

Vanaf 1 januari ben ik officieel prof bij Team Sunweb. Veel jongens kopen/huren dan een huis in het buitenland om zich daar voor te bereiden op het seizoen. Soms krijg ik de vraag of mij dat niet wat lijkt, zo'n huisje in bijvoorbeeld Girona. Maar eigenlijk heb ik het wel prima hier. Altijd als ik ergens anders fiets, besef ik mij weer hoe fijn het hier is. Vooral die mooie gladde rustige landwegen, wanneer ik daar overheen fiets kan ik echt genieten. Die zul je elders in het land ook wel hebben, maar dan kom je onderweg wel 10 stoplichten tegen, of 30 auto's. Nee, dan blijf ik liever in de Achterhoek. Het is ook een soort trots die ik voel, als Achterhoeker. Nederlander voel ik mij alleen wanneer ik een Europees of wereldkampioenschap rijd. Achterhoeker voel ik mij altijd!

Bij de Zwarte Cross vinden ze dat jonge helden die besluiten he-le-maal voor hun sport te gaan, een extra steuntje in de rug verdienen. Zij geven zeven ambitieuze sporters uit het Oosten des lands een podium door tweewekelijks een blog op de website van de Zwarte Cross te plaatsen. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, ondersteunt dit initiatief en zet elke maand een van de sporters in de spotlights.

Kijk voor alle blogs op www.zwartecross.nl/talententuin

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo