Ernst van Rennes op het zandpad , deel uitmakend van de bijzondere es. Foto: Rob Stevens
Ernst van Rennes op het zandpad , deel uitmakend van de bijzondere es. Foto: Rob Stevens

‘Plan sociale huurwoningen bedreigt unieke es in Ruurlo’

Maatschappij

RUURLO - Ernst van Rennes vindt dat de gemeente zorgvuldiger moet zijn met het open Achterhoekse landschap. Het plan van de gemeente en ProWonen om 60 tot 65 woningen sociale huurwoningen te bouwen op de es tegenover de algemene begraafplaats in Ruurlo vindt hij ondoordacht. De gemeentelijke afweging is volgens hem beperkt tot: “Waar hebben we hebben nog een stukje grond over?”

Door Rob Stevens

Het lijkt er volgens Rennes sterk op dat de gemeente zich er te makkelijk vanaf maakt met de keuze van locaties voor de sociale woningbouw in Ruurlo. De belangrijkste criteria zijn beschikbaarheid en gemeentelijk eigendom. Kritiek op de beperktheid van die afweging om tot een locatiekeuze te komen klonk ook al op de inloopavond maandag in Eibergen naar aanleiding van het voornemen daar een asielzoekerscentrum op te richten.
Rennes vindt dat het plaatselijke bestuur van Berkeland zich meer laten leiden door onafhankelijke adviseurs. En geen politiek moet bedrijven over de hoofden van inwoners van Ruurlo heen. Er moet meer doordacht gebouwd worden. Een landschapsarchitect heeft volgens hem meer oog voor locaties en vormgeving van projecten met mogelijkheden voor een betere landschappelijke inpassing van (sociale) woningbouw. Met behoud van het dorpse karakter en het Achterhoekse landschap. Waarom maakt de gemeente niet gebruik van die inzichten?

Rennes heeft zich in het verleden ook gemengd in de discussie rond de sporthal in Ruurlo. Rennes: “Ik ben daar op een gegeven moment uitgestapt. Ik had niet de indruk dat er echt geluisterd werd door de gemeente. Inspraak van burgers lijkt vooral voor de bühne. Ik vind dat je zuinig moet zijn op het dorpse karakter. Dat betekent dat je voorzichtig omgaat met het Achterhoekse landschap. Op deze plek ligt één van de laatste zandpaden als onderdeel van een grotendeels hoger gelegen es met vruchtbare gronden. Het is landschap met historie. Met sociale woningbouw met een relatief eenvoudige architectonische uitstraling zal de entree van Ruurlo er niet mooier op worden.”

Het landschap dreigt bovendien volgens Rennes te worden aangetast voor een woningbouwproject waarvan hij de waarde ook niet zo ziet. Hij gelooft niet dat de samenvoeging en integratie van jeugd en statushouders gaat werken. Dat zag hij ook in Utrecht waar hij ooit woonde. De gemeente moet zich realiseren, zo zeht hij, dat het uitvoeren van de Spreidingswet geen zaak is om Den Haag te ‘pleasen’. Om daarom maar de makkelijkste keuze te maken. Rennes: “Dit ligt allemaal nog veel gecompliceerder dan de vermaledijde keuze voor de toekomstige plek van de nieuwe sporthal.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant