Burgemeester Joost van Oostrum kwam maandag Henk en Ellie Viscaal feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Sander de Gier

Burgemeester Joost van Oostrum kwam maandag Henk en Ellie Viscaal feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Sander de Gier

Henk en Ellie Viscaal zestig jaar getrouwd

Maatschappij

RUURLO – Tijdens het gesprek gaat plots de deurbel. “Zou je daar burgemeester Joost van Oostrum al hebben? Die zou toch om twaalf uur komen?”, zo vraagt Ellie zich hardop af. Maar nee, nadat Henk de deur geopend heeft, komt hij met een groot boeket de woonkamer binnen. Gekregen van een goede vriend, zo blijkt uit de felicitatiekaart.

Door Jan Hendriksen

Het is een dag voor hun officiële zestigjarige huwelijksdag genoeglijk toeven, met een kop koffie en iets lekkers aan de keukentafel van Henk Viscaal (81) en Ellie Viscaal – Stapper (81). Het diamantenechtpaar is dinsdag 13 februari precies zestig jaar getrouwd. “En dat gaan we ‘s avonds vieren in één van de plaatselijke horecazalen met familie, vrienden, kennissen en een groot deel van de koorleden van het gezelligheidskoor Schouder aan Schouder, waarvan we beiden lid zijn. Met een liveband, want we houden van een dansje”, zo vertellen Ellie en Henk. Ruim vijftig jaar geleden streken Henk en Ellie, nadat ze kortstondig in Rekken hadden gewoond waar Henk destijds in de ‘inrichting’ werkte, vanuit Breukelen in Ruurlo neer. Ellie en Henk groeiden in hun jeugdjaren op in Apeldoorn waar ze beiden de MULO volgden. Nadat ze elkaar voor het eerst ontmoet hadden bij een plaatselijk hotel, waar Ellie als receptioniste en Henk als vakantiehulp werkte, bleken ze maar twee straten uit elkaar te wonen. “Ik moest van mijn baas Ellie aanspreken als ‘juffrouw Ellie”, grapt Henk. Nadat Henk de ‘kweekschool’ had afgerond woonden ze na hun trouwen in onder meer Warmond, Rotterdam en Breukelen waar hij leerkracht op ‘lagere scholen’ was. Nadat Henk ook de akte lichamelijke opvoeding had behaald werd hij ‘gymnastiekleraar’ bij de Rekkense inrichting en later op het Jongensinternaat in Harreveld. Inmiddels waren er drie kinderen geboren en werden Henk en Ellie actief in het Ruurlose verenigingsleven.

Onderscheiding
Volleybal, carnaval en de Kunstkring zijn zomaar een aantal verenigingen waar beiden actief voor waren. Voor de KunstKring is Ellie nóg actief. “Henk is zelfs al eens prins carnaval en ik prinses van de voormalige Ruurlose carnavalsvereniging De Uutslovers geweest”, zo verklaart Ellie met enige trots. Maar de grootste passie van Henk in al die jaren, ging uit naar de Achterhoekse afdeling van Succulenta waarvan hij meer dan veertig jaar voorzitter was. Succulenta is de Nederlands/ Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en vetplanten. Ook was Henk vele jaren actief was als (eind)redacteur van het tweemaandelijkse ledenblad van Succulenta. Voor al die activiteiten ontving de Ruurloër in 2009 een Koninklijke Onderscheiding.

Gastvrouw
En nog steeds is Henk liefhebber, getuige de kas achter hun huis, die vol staat met cactussen. “En elke morgen ga ik naar mijn dochter in het buitengebied toe waar ik ook de nodige cactussen heb staan”, zo vertelt Henk, die de laatste jaren nog regelmatig met een ‘cactusvriend(en)’ bezoeken bracht aan internationale congressen over cactussen en vetplanten zoals in Mexico en China. Ellie treedt momenteel tijdens de concerten van de KunstKring Ruurlo in ‘t Kulturhus op als ‘gastvrouw’ en is ze lid van een dansschool in Warnsveld, waar ze actief line-dance beoefent. Met dansvriendinnen gaat ze jaarlijks zelfs naar Spanje voor gezellige ‘dansfeestjes’.

Mooiste
Kortom het Ruurlose echtpaar dat zeven kleinkinderen heeft (de achtste is op komst) zit absoluut niet stil. “Het is een voorrecht om dit allemaal nog te kunnen doen in een goede gezondheid”, klinkt het dankbaar. Henk richt zich tot besluit nog met een leuke anekdote tot hun gast van de krant aan de keukentafel. “Weet je nog, toen we gezamenlijk in de golfkar zaten, waar ik als vrijwilliger toeristen op initiatief van de Ruurlose ondernemersvereniging vanaf het Kerkplein naar museum More bracht? Ik wees en vertelde de gasten in de golfkar toen we in de Dorpsstraat reden en een mevrouw passeerden dat dát de mooiste vrouw van Ruurlo was. ‘O ja, is dat zo?’, reageerde één van hen de passagiers. ‘Ze ziet er inderdaad prachtig uit’, zei diezelfde passagier, niet wetende dat dat mijn eigen vrouw was en dat het als grap bedoeld was.”

Burgemeester Joost van Oostrum kwam maandag Henk en Ellie Viscaal feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Sander de Gier

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant