Aaltje en Arend Megelink samen met locoburgemeester Arjen van Gijssel bij de boog die met 'zonnebloemen' was versiert. Foto: Jan Hendriksen,

Aaltje en Arend Megelink samen met locoburgemeester Arjen van Gijssel bij de boog die met 'zonnebloemen' was versiert. Foto: Jan Hendriksen, 

Zonnebloemen voor diamantjes, Arend en Aaltje Megelink

Maatschappij

RUURLO – “Is hier het feestje”, vroeg loco-burgemeester Arjen van Gijssel, terwijl hij vorige week donderdagmorgen de woonkamer van Arend en Aaltje Megelink via de voorzijde van de woonboerderij ‘Nieuw Weideman’ binnenstapte. “Jazeker. Heb je de prachtig versierde boog met gele zonnebloemen die van koffiebekertjes zijn gemaakt dan niet gezien”, reageerde Aaltje. “Nee”, antwoordde Van Gijssel. De Ruurlose wethouder kwam vorige week Arend (80) en Aaltje Megelink – Nijland (76) namens Berkelland feliciteren met hun zestigjarig huwelijksfeest.

Door Jan Hendriksen

Maar het was ook geen wonder dat Van Gijssel de versierde boog had gemist. De traditionele groene boog sierde namelijk de ‘achterdeur’ van de (woon)boerderij waar Arend zestig jaar geleden vanuit de Borculose buurtschap Heure bij Aaltje neerstreek. En hoe toepasselijk. De boog was door de buurt versierd met gele papieren zonnebloemen. Aaltje werd namelijk vorig jaar september onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau mede omdat ze zo actief was voor de Zonnebloem.
Het diamanten echtpaar was woensdag 14 juni op de kop af zestig jaar getrouwd. Aaltje en Arend leerden elkaar tijdens een toneeluitvoering van de vorig jaar opgeheven toneelvereniging Irene kennen. Arend was met een vriend in één van de strengste winters ooit eind 1962 naar Ruurlo gefietst voor het toneelspel van Irene in zaal De Keizerskroon. Aaltje Nijland was er met een vriendin. Veertien dagen daarvoor hadden ze elkaar ook al getroffen bij een dansavond in Barchem. “Maar bij ‘De Kroon’ sloeg de liefdesvonk pas echt over”, zegt Aaltje, terwijl ze in hun woonboerderij in de prachtige natuuromgeving van ’t Windmöllenveld Van Gijssel koffie met gebak voor zet. Arend trouwde destijds bij Aaltje ‘in’ zoals dat werd genoemd. Arend werkte in die dagen bij de Ruurlose Houtzagerij Wesselink aan de Borculoseweg. Daarnaast runde het echtpaar een kleinschalige boerderij aan de Ruiterbosweg. “Voordat ik ’s morgens naar het werk ging molken we de koeien”, zo vertelt Arend die tot aan zijn vervroegde pensionering 23 jaar werkzaam was bij de ‘Weiproducten’ in Borculo. Arend: “Ik werkte in drie ploegendiensten. Je had enigszins een onregelmatig leven. Maar alles went.”

Actief
Nadat in 1980 de ‘melktank’ verplicht werd gesteld saneerde Arend en Aaltje hun agrarische bedrijf. De nieuw- en verbouwingen aan en rondom hun boerderij werden grotendeels door Arend zelf uitgevoerd. Rond het huis is Arend anno 2023 nog volop actief. Maar ook voor de Historische Vereniging Old Reurle stak Arend regelmatig bij Familiepark Cactus Oase de handen uit de mouwen in de expositieruimte, die momenteel tot verdriet van Arend wordt ontmanteld.

Picknick
Aaltje is al een kleine dertig jaar verbonden aan de plaatselijke Zonnebloem-afdeling. “Ik ben al vele jaren betrokken bij de activiteiten. En tegenwoordig bezoek ik een aantal ouderen.” Ook Arend is inmiddels actief lid van de Zonnebloem. Jaarlijks fungeert het erf van Arend en Aaltje als locatie voor de picknickmiddag voor de gasten van de Zonnebloem Ruurlo. Zo ook deze week. Samen met hun vier kinderen en aanhang’, de acht kleinkinderen, verdere familie, buren en vrienden en kennissen vierden Aaltje en Arend afgelopen zondagmiddag hun diamanten huwelijksfeest bij Eetcafé De Veldhoek in de buurtschap waar Aaltje ook naar school ging en waar het echtpaar jaarlijks de toneeluitvoering van Toneelgroep Veldhoek tijdens het Veldhoekse Volksfeest trouw bezoekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant