Huisarts Jan Nikkels en zijn team maakten een barre tocht om de mensen in het Nepalese bergdorp Tinje te helpen. Foto: PR.

Huisarts Jan Nikkels en zijn team maakten een barre tocht om de mensen in het Nepalese bergdorp Tinje te helpen. Foto: PR.

Lezing en film door de Ruurlose huisarts Nikkels over expeditie naar Nepal

Maatschappij

RUURLO - De Ruurlose huisarts Jan Nikkels maakte in oktober 2022 met een aantal vrijwilligers zijn vijfde expeditie naar het dorp Tinje, in het uiterste noordwesten van Nepal. Daarover vertelt hij op dinsdag 7 maart in gemeentecentrum De Sprankel in Ruurlo.

Het dorp Tinje ligt op 4200 meter hoogte en op tien dagen lopen van een begaanbare weg. De expeditie was niet geheel zonder risico’s doordat er heel veel sneeuw was. Ook lawines zorgden voor de nodige ontberingen. Dat is te zien op de filmbeelden van de tocht. Dokter Jan Nikkels trok een aantal jaren geleden door een heel bijzondere en afgelegen streek op meer dan 4.000 meter hoogte in Nepal. Er staan geen bomen op die hoogte en er valt weinig neerslag. In de winter zijn temperaturen tot -35 graden geen uitzondering. Hij bezocht onder meer het dorp Tinje. De mensen daar bleken geheel zelfvoorzienend te zijn, maar te leven op – en vaak zelfs onder - het bestaansminimum. Er was veel kind- en moedersterfte en nauwelijks enige bemoeienis vanuit de overheid. De noden van de dorpelingen raakten hem diep. Een unieke cultuur dreigde verloren te gaan. Hij had geen keus: hier moest hij iets aan doen, geïnspireerd door een uitspraak van zijn opa: Ie mot de wereld mooier achterlaoten dan daj um ukregen hebt...”. Jan Nikkels nam het initiatief tot de oprichting van de Stichting Upper Dolpo.

Medisch kamp
Twee jaar na zijn eerste bezoek organiseerde hij met een aantal vrijwilligers een medisch kamp in Tinje. De problemen en wensen van de dorpelingen werden heel erg duidelijk. Zo zouden zij een wc en douche moeten hebben en moesten er voorzieningen komen voor de verpleging van zieken. Moeder- en kindsterfte moest worden teruggebracht. Er zou iets moeten komen als een medisch centrum. Zij spraken af dat de dorpelingen de verbeteringen zelf gaan realiseren, zelf ook een deel van de kosten gaan opbrengen, maar daarbij wel kunnen rekenen op financiële en medische hulp van Stichting Upper Dolpo.

Stap voor stap
Inmiddels is er een klein medisch – sanitair centrum gerealiseerd en een waterkrachtcentrale om elektriciteit in het dorp te brengen. In oktober 2022 was het de vijfde keer dat dokter Nikkels met enkele vrijwilligers het dorp bezocht voor medische en tandheelkundige hulp. Stap voor stap – en niet in het minst door de inzet van de bewoners zelf – komen steeds meer basisvoorzieningen tot stand, waardoor de leefbaarheid van het dorp wordt verbeterd.

Geldwerving
Dankzij particuliere donaties, giften van Stichting De Wilde Ganzen en veel geldwervingsacties staat er in Tinje inmiddels dan wel een medisch gemeenschapshuis, maar daarmee is het project Upper Dolpo nog niet afgerond. Er moet nog veel meer gebeuren. Om Tinje verder te kunnen ontwikkelen is nog veel geld nodig. De toegang bij de lezing door dokter Nikkels is weliswaar gratis, maar een goed gevulde portemonnee is welkom. Er wordt van de bezoekers een (royale) vrijwillige bijdrage verwacht om het project te kunnen voortzetten. De lezing begint om 20.00 uur. Men is welkom vanaf 19.45 uur in De Sprankel, Domineesteeg 12 in Ruurlo.

www.upperdolpo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant