Na ruim 25 jaar nam Aldert Abbas (r) als voorzitter afscheid van de Wereldwinkel Ruurlo. Hij is opgevolgd door Alphons Knuppel (l). Foto: PR.

Na ruim 25 jaar nam Aldert Abbas (r) als voorzitter afscheid van de Wereldwinkel Ruurlo. Hij is opgevolgd door Alphons Knuppel (l). Foto: PR.  

Voorzitter Aldert Abbas neemt na 25 jaar afscheid van Ruurlose Wereldwinkel

Economie

RUURLO – Hij was maar liefst meer dan 25 jaar voorzitter van de Wereldwinkel Ruurlo. “Maar nu is het mooi geweest. Ik heb met ontzettend veel plezier die functie vervuld en laat naar mijn idee een goed draaiende winkel achter met een ontzettend actieve en enthousiaste vrijwilligersgroep”, zo laat Aldert Abbas weten. 

Door Jan Hendriksen

Samen met de nieuwe voorzitter Alphons Knuppel van de Wereldwinkel Ruurlo hebben we al zittend tussen alle prachtige cadeauartikelen in het knusse kleine winkeltje aan de Dorpsstraat plaatsgenomen. Deze morgen wordt de winkel bemand door Jannie Schepers, een van de langst meedraaiende vrijwilligers. Er is in die ruim 25 jaar dat Aldert Abbas voorzitter was veel veranderd. Ooit begon ‘meester Tobi’ met de huisverkoop van de Max Havelaar-koffie. Vervolgens vond de verkoop van artikelen uit ontwikkelingslanden vanuit een marktkraam op de wekelijkse vrijdagmarkt plaats om vervolgens te verhuizen naar een kleine kiosk nabij de toenmalige hoofdingang van de Coop aan de Zuivelweg waar nu de Hema gevestigd is. “Maar de grootste verandering vond plaats toen we het aanbod van Coop, in samenspraak met de pandeigenaar, kregen om voor een ‘zacht huurprijsje’ naar de voormalige kantine van de Coop te verhuizen. En daar zitten we nog steeds naar onze tevredenheid”, zo stipt Aldert Abbas een stuk geschiedenis van de Ruurlose Wereldwinkel aan. Een tijdperk dat Alphons Knuppel niet actief meemaakte. “We waren toen nog niet in Ruurlo woonachtig”, zo verduidelijkt de kersverse nieuwe voorzitter. Het was één van de bestuursleden die hem benaderde met de vraag of hij geen voorzitter wilde worden. “Mede omdat ik volledig achter de doelstellingen van de Wereldwinkel sta en mij langzaam uit het arbeidsproces terugtrek, voelde ik wel wat voor deze functie”, aldus Knuppel.

Idealen
In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. “Allemaal mensen die, zoals iedereen, recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. In de gewone handel blijven zij vaak onzichtbaar en ongehoord en verdienen ze met hun werk een ongeregeld inkomen waar ze met moeite van kunnen bestaan. Middels de Wereldwinkel kunnen de makers wel hun verhaal kwijt. Hoe ze met weinig middelen die prachtige producten maken en wat ze nodig hebben om hun bedrijf te kunnen verbeteren. Zo kunnen ze een beter bestaan opbouwen”, weet Knuppel.

Bestaansrecht
Aldert Abbas constateerde bij zijn afscheid jammer genoeg dat de laatste jaren diverse Wereldwinkels in de regio hun deuren moesten sluiten. “Voor het merendeel omdat de huurprijs van de winkels vaak niet in verhouding met de omzet stonden. Hier in Ruurlo draaien we een goede omzet ten opzichte van de huur die niet als hoog kan worden omschreven. En dat is mede de reden dat we nog steeds een bestaansrecht hebben. Met dank zoals eerder gezegd aan alle vrijwilligers voor hun grote mate van zelfwerkzaamheid. Zij zorgen ervoor dat we telkens een breed assortiment aan vooral cadeauartikelen hebben. Want in de loop van de jaren heeft het segment zich duidelijk van food naar non-food artikelen verplaatst. We verkopen nog wel koffie en thee uit ontwikkelingslanden. Maar andere artikelen zoals chocolade, rijst en noedels niet meer omdat het aanbod van deze producten veelal bij de supermarkten in een veelvoud en goedkoper wordt aangeboden. En uiteindelijk is dat alleen maar een goede ontwikkeling”, vindt Abbas, die recent tijdens een gezellig samenzijn bij de Kookloods door alle vrijwilligers en mede bestuursleden werd uitgezwaaid.

Na ruim 25 jaar nam Aldert Abbas (r) als voorzitter afscheid van de Wereldwinkel Ruurlo. Hij is opgevolgd door Alphons Knuppel (l). Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo