Pieter Stam:

Pieter Stam: "Inmiddels scant bijna vijftig procent van onze klanten hun boodschappen zelf." Foto: Jan Hendriksen

Zelfscannen wint terrein, maar diefstalrisico groeit

Economie

RUURLO - Het zelf scannen van je boodschappen is tegenwoordig in steeds meer supermarkten mogelijk. Zo ook sinds twee jaar bij supermarkt PLUS Stam in Ruurlo. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: er wordt bij het scannen nog wel eens wat ‘vergeten’.

Door Jan Hendriksen

“Inmiddels scant bijna vijftig procent van onze klanten hun boodschappen zelf”, aldus Pieter Stam. “Het voordeel van zelfscan is dat je direct je boodschappen kunt inpakken in je krat of tas, je altijd direct je totaalbedrag ziet en dat je snel klaar bent met afrekenen”, zegt hij. Bij PLUS Stam kan men de zelfscankassa op twee manieren gebruiken. Ten eerste is er de handscanner, waarmee men in de winkel zelf de streepjescode van de gekochte producten kan inscannen. Daar zijn er 72 van. Als de klant klaar is, kan hij of zij de scanner in het daarvoor bestemde rek hangen en betalen, via het aanraakscherm. Ook kan men eerst de boodschappen verzamelen en de streepjescodes van de artikelen daarna, stuk voor stuk, handmatig scannen bij de zelfscankassa.

Nadelen
De laatste tijd hebben Pieter Stam en zijn medewerkers echter ervaren dat er soms ook nadelen zitten aan het zelf scannen van de boodschappen. `Als we het idee hebben dat iemand het echt per ongeluk doet doen we niet moeilijk en attenderen we erop hoe men het beste de producten kan scannen. Maar we zijn de laatste tijd ook geconfronteerd met enkele mensen die er misbruik van maakten en bewust niet alle boodschappen scanden. Ook al houden we periodieke controles.”
“Toen ik nog bedrijfsleider in Almelo was kwam het bijna dagelijks voor dat er producten werden gestolen of bewust niet gescand werden. Maar dat had ik hier in Ruurlo niet verwacht”, aldus Stam. “Door de inflatie kan een groep mensen de eindjes misschien moeilijker aan elkaar knopen, zo is mijn aanname. En dan gaat het zowel om jongeren als om ouderen. Want ook die voelen zich blijkbaar soms genoodzaakt tot diefstal over te gaan. Maar het wegnemen van artikelen zonder te betalen, dat is wat we als laatste willen in onze gezellige winkel.”
Bij diefstal kunnen supermarkten een winkelverbod uitschrijven en de politie inschakelen. “Op het moment dat wij politie erbij halen, dan kost dat ons als personeel veel tijd”, zo laat Pieter Stam tot slot weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo