Lezing Mysterie Brein door Rik Smit, gepensioneerd huisarts, in het Kulturhus Ruurlo. Foto: kjpargeter
Lezing Mysterie Brein door Rik Smit, gepensioneerd huisarts, in het Kulturhus Ruurlo. Foto: kjpargeter

Lezing Mysterie Brein bij Kunstkring Ruurlo

Cultuur

RUURLO – Rik Smit, gepensioneerd huisarts, houdt op vrijdag 12 januari een lezing met de titel het Mysterie Brein. De lezing is in de grote zaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo en begint om 20.00 uur.

Mysterie Brein is een speurtocht naar de werking van onze hersenen. De laatste decennia wordt de mens in deze maatschappij gemiddeld steeds ouder. Betere medische voorzieningen en maatregelen om ziektes te voorkomen dragen daaraan bij. We leven gezonder, roken steeds minder en bewegen meer. Sportscholen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Men hoort er tegenwoordig niet meer bij als men niet een paar keer per week aan sport doet. Het lichaam gaat dus veel langer mee, maar bij oude mensen zien we relatief vaak dementie of andere hersenaandoeningen. Vrijwel iedereen kent wel iemand die een beetje vergeetachtig wordt of erger.

Zorgen
Veel mensen maken zich dan ook zorgen en vragen zich af hoe het met hun hersenen is gesteld en hoe men geestelijk ook zo lang mogelijk fit kan blijven.
Als men het heeft over de menselijke hersenen, dan is duidelijk dat het gaat over een uiterst ingewikkeld verhaal. De laatste twintig jaar is de kennis op het gebied van de neurobiologie, de functionele neuroanatomie en de cognitieve neurowetenschappen enorm toegenomen, maar er is nog altijd veel onbekend. De speurtocht is oneindig.

Structuur en functie
Smit licht met beelden en begrijpelijke taal een stukje van de sluier op. Hij vertelt over de structuur en de functie van de menselijke hersenen. Hoe ze werken en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Hoe ze een belangrijke rol spelen bij zien, horen, spreken, denken en het bewustzijn, bij het maken van plannen. Maar ook bij het bewegen, het reageren op de omgeving, het voelen en het hebben van emoties, en ook bij sociale contacten gebruikt men de hersenen.

Ook komt de vraag aan de orde wat nu eigenlijk herinneringen zijn en wat het geheugen is. De essentiële structuur van het geheugen wordt uitgelegd en tenslotte geeft Smit tips om geestelijk en mentaal fit te blijven. Heel belangrijk voor de babyboomers die nu op een leeftijd zijn waarop het van kardinaal belang is om bij de les te blijven.

Hendrik Smit studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. hij was werkzaam als huisarts vanaf 1987 in Duitsland. Gepensioneerd vanaf 2019.

Toegangskaarten voor deze lezing kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/lezingen. En aan de kassa (pinapparaat aanwezig). Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant