'We Recycle’ is het thema; het recyclen en de fiets zijn terugkerende elementen in elke versiering. Foto: PR

'We Recycle’ is het thema; het recyclen en de fiets zijn terugkerende elementen in elke versiering. Foto: PR 

Diverse vernieuwde en gerenoveerde straatversieringen

Cultuur

RUURLO –  In het kader van de Ruurlose Septemberfeesten start op donderdagavond 8 september de vier dagen durende verlichtingsroute. Een sfeervolle route van ongeveer zeventien kilometer door de bebouwde kom van Ruurlo die tot en met zondagavond 10 september te bewonderen is. 

Door Jan Hendriksen

Talloze buurt- en straatverenigingen waren afgelopen zaterdag en avonden druk in de weer om hun straatversieringen te plaatsen. Maar daaraan voorafgaand waren diverse straten vaak al weken bezig geweest met het renoveren, herstellen of zelfs vernieuwen van de straatversiering. Dit alles om een jaar lang de titel ‘De mooiste straat van Ruurlo’ te mogen dragen. Het is leuk om te zien dat er elk jaar nog veel enthousiasme is om mee te doen aan de straatversiering en er verbeteringen of zelfs vernieuwingen plaatsvinden. Zo hebben dit jaar onder meer de Eikenlaan, Hazelnoot- Bosbes, Verlengde Kroezelaan en Irenelaan hun versieringen vernieuwd of uitgebreid.

‘Natuurlijk Eikenlaan’
‘Groen en duurzaam’. Dit is het terugkerende motto van de nieuwe straatversiering van de Eikenlaan. Ook deze nieuwe straatversiering hebben de bewoners van de Eikenlaan van hergebruikte materialen gemaakt. ‘We Recycle’ is het thema. Het recyclen en de fiets zijn de terugkerende elementen in elke versiering. Alle bewoners jong en oud van de Eikenlaan hebben meegedaan en zelf iets creatiefs bedacht. Van een windmolen tot een klok, van een bezem tot een lamp en bloemen. Geen uniforme versiering, maar elk element is uniek.

‘Ontdek mooi Ruurlo’
Na twintig jaar spelletjes te hebben gespeeld is het spel nu definitief uit bij de Hazelnoot – Bosbes. Afgelopen maanden is er hard gewerkt door de bewoners van Hazelnoot en Bosbes aan de realisatie van nieuwe straatversiering. Hoveniersbedrijf Pardijs heeft ruimte beschikbaar gesteld voor het frezen, schuren en schilderen van de verschillende onderdelen. Afgelopen week zijn de laatste voorbereidingen getroffen om de versiering te kunnen plaatsen. Het thema luidt: ‘Ontdek mooi Ruurlo’. Is men benieuwd naar het resultaat? Volg de verlichtingsroute en ontdek zelf twintig mooie kiekjes/plaatjes van Ruurlo in de Hazelnoot en Bosbes.

Verlengde Kroezelaan
Door een tweetal bewoners in de Verlengde Kroezelaan werd in de afgelopen periode het initiatief genomen om een kennismakingsbijeenkomst te organiseren voor de bewoners van de straat. Door de vele nieuwe bewoners op met name het seniorencomplex De Gross Brinken, de integratie van Roemeense, Oekraïense en bewoners uit de Dominicaanse Republiek ontstond het idee om een kennismakingsavond te organiseren om zo de integratie van al deze medelanders verder op gang te helpen in de straat. Omdat er in de straat tevens door een aantal enthousiaste bewoners gewerkt werd om de bestaande straatverlichting weer een facelift te geven door het plaatsen van een aantal nieuwe kabouter elementen heeft men dit aan elkaar gekoppeld tijdens het Septemberfeest, wat tenslotte een jaarlijks feest van samenwerking, gezelligheid en elkaar weerzien is. Na overleg met gemeente Berkelland en woningcorporatie ProWonen kwam er vanuit deze hoek ook alle waardering en ondersteuning voor dit initiatief. Op woensdagavond 6 september heft men op de parkeerplaats achter de Gross Brinken dan ook gezamenlijk het glas op een hernieuwde kennismaking en samenwerking in de straat. De initiatief nemers hebben inmiddels reeds vele enthousiaste aanmeldingen binnen, zodat er een grote opkomst wordt verwacht.

Wapenschild
Een van de meest raadselachtige straatversieringen van Ruurlo is verder vervolmaakt. Afgelopen weekend is de Irenelaan versierd met negentien banieren met daarop het wapenschild van Graaf Grisenstijn. De vaandels zijn speciaal voor het Septemberfeest ontworpen; op een chartreuse groen doek omsluit een gestileerd trappenhuis een zwarte kattenkop in een sierlijke ‘G’. Het grafelijke blazoen verwijst naar De Zevensprong, sinds 2018 het thema van de feestverlichting in de Irenelaan.

De Zevensprong vertelt het verhaal rondom meester Frans van der Steg die wordt gevraagd als gouverneur van Geert-Jan Grisenstijn. De jongen woont helemaal alleen bij zijn oom, Graaf Gradus, in Het Trappenhuis, een geheimzinnig kasteel gelegen aan een van de wegen van de Zevensprong. De graaf houdt zijn neef in afzondering, omdat er – volgens de profetieën van voorvader Graaf Gregorius – een schat is verborgen in Het Trappenhuis die door een kind zal worden gevonden. Zeven complotteurs spannen samen om Geert-Jan uit de ijzeren greep van Graaf Grisenstijn te bevrijden.
De Zevensprong is onlosmakelijk verbonden met Ruurlo. De televisieserie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tonke Dragt, is eind 1982 uitgezonden door de NCRV, de opnamen vonden een jaar eerder plaats in Ruurlo en omgeving. Er werd gefilmd bij de zessprong in het Rijkenbargse Bos waar tijdelijk een zevende weg is aangelegd. Huize Ruurlo stond destijds leeg en werd uitgekozen als Het Trappenhuis.

Afgelopen weekend is de Irenelaan versierd met negentien banieren met daarop het wapenschild van Graaf Grisenstijn. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant