Met een flinke slag op een gong opende voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo vrijdagmiddag in de Dorpskerk de expositie ‘KunstKring in de Kerk’. Foto: Kees Avé

Met een flinke slag op een gong opende voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo vrijdagmiddag in de Dorpskerk de expositie ‘KunstKring in de Kerk’. Foto: Kees Avé

Vele technieken maken de expositie ‘KunstKring in de Kerk’ apart

Cultuur

RUURLO – Met een flinke slag op een gong opende voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo vrijdagmiddag in de Dorpskerk de expositie ‘KunstKring in de Kerk’. “Een unieke expositie van ruim twintig kunstenaars die allen lid zijn van onze kring en die in een bijzondere locatie plaatsvindt. Begonnen we 28 jaar geleden als kring met niks, nu exposeren we in een schitterende entourage de kunstwerken, die de ruim twintig kunstenaars, grotendeels uit Berkelland, exposeren en die hun recente werk ook te koop aan bieden. Hoe mooi kun je het krijgen”, zo vroeg Bodegom zich hardop af in een volle Dorpskerk.

Door Jan Hendriksen

Als eerbetoon aan twee recent overleden Ruurlose kunstenaars - Joop Huisman en Wim Eriks - hangen er ook van hen schilderijen. Behalve schilderijen, tekeningen, keramiek en houtsnijwerk zijn er ook foto’s en 3D-werk te bewonderen. Niet alleen de vele technieken maken de expositie apart, maar ook de materialen, het kleurgebruik en de onderwerpen zijn verrassend. De moderne kunstwerken komen bijzonder goed tot hun recht door de prachtige lichtinval door de grote hoge ramen en het sobere interieur van de Dorpskerk. De tegenstelling tussen heel oud en heel nieuw maakt de expositie dan ook extra interessant en spannend.
Tijdens de opening, die muzikaal werd omlijst door Willem en Michiel Boelhouwer en Hanneke Rijken, vertelden kunstenaar Martine Bakker uit Barchem en Marianne Dekkinga uit Ruurlo iets over de achtergronden van hun kunstwerken die zij voor de expositie inbrachten. Zo nam Marianne Dekkinga de bezoekers mee in een verhaal over de achtergrond van haar werk met de titel ‘De Wondere wereld van Beings’. “Dankzij Shakespeare’s ‘To be or not te be’, zijn of niet zijn, ben ik tot deze titel gekomen. Letterlijk vertaald heten ze dus ‘zijnden’. Ik noem ze zelf wezentjes. Hier opgesteld in een wonderlijke wereld. Je ziet wat boomvormen, een toren, een paleis, een uitzichtpunt met als vraag: Waar kijk je eigenlijk naar?”
Bij het proces om tot dit werk te komen heeft Dekkinga zich laten leiden door drie inspiratiebronnen. “Ten eerste door het onderweg zijn. Op reis zijn waarbij het op weg zijn belangrijker is dan het doel. Ten tweede door dierfiguren in te zetten om een boodschap te vertellen. En als derde inspiratiebron: de twintigste-eeuwse filosoof Martin Heidegger. Hij stelde zich de vraag. Wie zijn wij eigenlijk en wat beweegt ons in ons leven?”, aldus de Ruurlose kunstenaar.

Optocht
Een van de andere deelnemende Ruurlose kunstenaars is Hermy Essink. Ze heeft een vijftal acrylschilderijen ingebracht voor de expositie. “Ik ben ooit met schilderen begonnen toen we met de buurtvereniging van de Constantijnlaan aan de allegorische optochten in Ruurlo gingen deelnemen. Ik heb nooit cursussen gevolgd. En aan de optochten nemen we nog steeds deel. Ook dit jaar weer. Ik kan daarbij volop mijn creativiteit de vrije loop laten. Net zoals ik dat bij mijn werken voor deze expositie heb gedaan.”

Deelnemende kunstenaars
De exposerende kunstenaars aan ‘KunstKring in de Kerk’ zijn Hannah de Gooijer – du Buf (ets en aquarel), Freddy Nauta (schilderijen), Lex van Drooge (fotografie), Louis Spoelstra (fotografie), Hermy Essink (schilderijen), Hetty Jansen (schilderijen), Karin Kaijen (glasfusie), Joop Huisman † (schilderijen), Dolf Bierhuizen (hout sculpturen), Marion Schmitz (aquarellen), Harry Lankveld (hout sculpturen), Rita Veltmaat (schilderijen), Louise Bierhuizen (keramiek), Vincent Geels (schilderijen), Martine Bakker – Schaafsma (kombucha kunst), Marianne Dekkinga (tafelopstelling), Marika Meershoek (mixed media 3D), Marjan Genot (tekeningen), Riny Slüter (realistische schilderijen), Trees Offenberg (schilderijen), Marlies Swarttouw (schilderijen), Wim Eriks † (schilderijen). Van alle kunstenaars zijn meerdere werken te zien.

Gratis
De expositie ‘KunstKring in de Kerk’ is, tot en met zondag 26 augustus, open van donderdag- tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Een vrije gift wordt zeer gewaardeerd. De aangekochte kunstwerken kunnen meteen worden afgerekend en mee naar huis genomen. Voor meer informatie kan men bellen naar Lieneke Tanis (06-51609497) of mailen naar bijzondere-activiteiten@kunstkringruurlo.nl.

Er bestond een grote belangstelling voor de opening van de expositie: Foto: Kees Avé
Hermy Essink uit Ruurlo is een van de exposanten. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant