Afbeelding

Geen openbaar paasvuur meer in Ruurlo

Cultuur

RUURLO – Dit jaar definitief geen openbaar paasvuur meer in Ruurlo. Buurtvereniging De Bruil en Omstreken heeft namelijk besloten om een streep onder de organisatie van het enige openbare paasvuur in Ruurlo te zetten. De toenemende organisatiekosten om een dergelijk evenement te organiseren is de directe reden tot stopzetting.

Door Jan Hendriksen

“Het is nog niet eens zo zeer de discussie en de eis dat we een extern onderzoek moeten laten uitvoeren naar mogelijke schadelijke uitstoot van het vreugdevuur, zoals te hoge stikstofwaarden. Daaraan wil gemeente Berkelland ons nadrukkelijk wel medewerking verlenen. De gemeente wil zelfs de kosten voor een zogenoemde Aerius-berekening op zich nemen. Deze berekening moet worden uitgevoerd door een extern bureau, waarbij wordt berekend hoeveel stikstof er wordt uitgestoten en of die uitstoot mogelijk neerdaalt in kwetsbare Natura 2000-gebieden”, zo verklaart secretaris Merijn Weenk van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken. De reden tot stopzetting is het totale financiële kostenplaatje die een dergelijk evenement met zich meebrengt. Merijn Weenk: “En daarbij moet je denken aan de activiteiten zoals het ‘paasvuurfeest’ dat we traditioneel ruim 25 jaar lang rond het paasvuur hebben georganiseerd en zoals die ook bij talloze andere paasvuren plaatsvinden. De huur van tenten en stroomaggregaten zijn fors gestegen, waarbij de inkomsten redelijk hetzelfde bleven. De ‘concurrentie’ van grotere paasvuurfeesten zoals die van Borculo en Velswijk speelt hier zeker ook een rol, maar is niet de hoofdreden voor het annuleren.”

Corona
Door de coronapandemie kon de buurtvereniging in de afgelopen drie jaar door de heersende maatregelen geen paasvuur ontsteken. In 2020 werd in allerijl het verzamelde hout enkele weken voor Pasen nog snel voor het broedseizoen verbrand. In 2019 werden de paasvuren in de Achterhoek wegens droogte afgelast. “Toen hebben we al het hout moeten versnipperen. En dat liep destijds ook al flink in de papieren”, aldus Weenk.

Traditie
Met de definitieve stopzetting van de organisatie van het paasvuur komt aan een jarenlange traditie van de actieve Ruurlose buurtvereniging een eind. Steevast ging op eerste paasdag bij het invallen van de duisternis de brandstapel in de hens. Veelal onder grote publieke belangstelling, met meer dan duizend bezoekers. In de eerste twee jaar aan de Batsdijk. Daarna werd er jaar na jaar een ‘boake’ gebouwd van soms wel meer dan duizend kuub snoeihout achter boerderij Vels, aan de Zelhemseweg, van de familie Hendriksen – Dijkman. De laatste jaren stond de ‘boake’ aan de Houtwal net achter de voetgangersbrug over de spoorlijn Zutphen – Winterswijk. Het koningspaar van de buurtschap had jarenlang de eer de houtstapel te mogen ontsteken waarna met een bladblazer het vuur werd aangewakkerd. Boven op de brandstapel stond traditioneel een Judaspop die snel vlam vatte. Maar aan al die tradities lijkt nu bij Buurtvereniging De Bruil en Omstreken in Ruurlo een definitief einde gekomen. 

In 2020 werd de kleine hoeveelheid snoeihout dat al was aangevoerd voor het Ruurlose paasvuur door de corona pandemie vroegtijdig aangestoken. Foto's Buurtvereniging De Bruil en Omstreken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant