Margreet Markus uit Ruurlo is een van acht deelnemende kunstenaars die tijdens KunstOogst haar atelier openstelt. Foto: PR

Margreet Markus uit Ruurlo is een van acht deelnemende kunstenaars die tijdens KunstOogst haar atelier openstelt. Foto: PR

Acht Achterhoekse kunstenaars exposeren samen in KunstOogst

Cultuur

Locaties in Ruurlo, Varsseveld, Halle. Hengelo en Zelhem

Door Jan Hendriksen

ACHTERHOEK - Verbinding zoeken, vinden en vasthouden. Dat is wat acht Achterhoekse kunstenaars samen doen onder de naam KunstOogst. Op bijzondere locaties in Ruurlo (2), Varsseveld, Halle (2). Hengelo en Zelhem in het prachtige coulisselandschap van de Achterhoek stellen zij hun ateliers open voor bezoekers die van mooie en bereikbare kunst houden. De hele maand augustus zijn de deuren open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

De deelnemende kunstenaars zijn: Liesbeth Romeijn uit Hengelo (G), Sigrid Verbruggen uit Halle, Thea Zweerink uit Varsseveld, Jos van der Haar en Sylvie Maier uit Halle, Maron Hilverda uit Zelhem en Bea Verheul en Margreet Markus uit Ruurlo.

Voedsel
Voor Liesbeth Romeijn uit Hengelo zijn alle vormen van kunst voedsel. Voor de ziel, maar ook voor de maker. “Woorden en kunst gaan voor mij slecht samen. Het raakt het onzegbare. Als ik werk stop ik met denken en kijk ondertussen mee met wat ik aan het maken ben. Al mijn ambachtelijke bagage staat zo in dienst van de verbeelding.” Liesbeth Romeijn(1960) deed haar opleiding aan de Wackers-academie in Amsterdam. Hier kreeg ze les van onder meer Ruudt Wackers en Sam Drukker. Na het afronden van die studie, in 1993, leerde ze de etstechnieken onder leiding van Guus Glass. Zij heeft zich vooral ontwikkeld als portrettist en heeft geregeld opdrachten. Daarnaast maakt ze vrij werk en grafiek waarmee ze exposeert.
Sigrid Verbruggen uit Halle heeft een opleiding gevolgd voor Industrieel vormgever aan de Aki in Enschede. Na haar werk in de vormgeving is ze vanuit haar atelier les gaan geven in verschillende schildertechnieken. Daarnaast is ze actief als kunstenaar. Haar werk is kleurrijk en uit vele lagen opgebouwd, zowel in verf als in symboliek. Ze werkt graag met gemengde technieken en materialen. Thema’s die haar raken worden op subtiele wijze weergegeven. Inspiratie haalt ze uit de natuur om zich heen. Op haar doeken zijn bijna altijd vogels te vinden die eerst voor haar camera hebben geposeerd. Ze vertellen een verhaal.

Droomwereld
Een realistische droomwereld, waar visioen en werkelijkheid elkaar raken. Illusies, illustreren. Mystiek realistische taferelen vol tegenstrijdige gelaagdheid en doorvoeld realisme. Dat is wat beeldend kunstenaar Maron Hilverda uit Zelhem maakt. “Mijn ervaringen als beeldend kunstenaar en als gezinshuismoeder zetten me daartoe aan. Vanuit mijn atelier in Zelhem reis ik met man en kinderen de wereld door. Geschiedenis, filosofie, de mooie gelaagdheid en innerlijke tegenstrijdigheden van de mens inspireren mij mateloos. Een kwart eeuw vakmanschap en moederschap trekken diepe lijnen. In mijn ziel en in mijn werk. Wie lef heeft en de frustratie of de zoete pijn van eigen onvervuld verlangen in de ogen durft te zien, herkent zich in mijn werk. Cynisme, humor en ironie bewust hanteren. Dat is hoe ik werk. Gedreven. Waardoor? Noem het postmoderne sehnsucht of figuratief escapisme. Symboliek en figuratie helpen mij en de beschouwer van mijn werk bij het voorbijgaan aan de bekende realiteit en het naderen van een misschien wel reëlere werkelijkheid: die van het diep verlangen, van een ziekelijk begeren van slechts een klein stukje Waarheid. Dat leeft bij vlagen koortsachtig op. In mensen, in onze maatschappij. Een groots verlangen naar iets wat niet te pakken is. Mijn werk laat dat zien en raakt mensen.”

Informatie
Een overzicht van alle deelnemers en de locaties van hun ateliers zijn te vinden op de website. Voor meer informatie: tel. 06/57082258.


www.kunstoogst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo