Voorzitter Gitte Wisselink, samen met Kim Kleine en Anton Bretveld voor het clubhuis. Foto: Jan Hendriksen

Voorzitter Gitte Wisselink, samen met Kim Kleine en Anton Bretveld voor het clubhuis. Foto: Jan Hendriksen 

‘Niet dat alles vroeger beter was, maar wel anders’

Algemeen

Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo bestaat 75 jaar

RUURLO – De ontvangst is hartelijk op het terras van clubgebouw De Windhoos op het terrein ‘t Windmöllenveld van Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo en tekent de sfeer van de vereniging. Daar treffen we vanwege van het 75-jarig jubileum, dat de vereniging(en) zondag 5 september viert, naast voorzitter Gitte Wisselink en twee actieve leden: een wat ouder lid dat de vereniging al meer dan vijf decennia trouw is en alle facetten van de vereniging en de paardensport van haver tot gort kent én één van de momenteel actiefste en succesvolste rijdende leden en die de derde generatie vormt van een familie die actief is voor de vereniging. Het zijn Anton Bretveld (72) en Kim Kleine (27).

Door Jan Hendriksen

Al pratende worden er door Anton Bretveld talloze herinneringen uit de oude doos gehaald waarvan Kim Kleine en in mindere mate Gitte Wisselink niet of nauwelijks weet van hebben. De clublocaties die de vereniging in de loop van al die 75 jaar heeft gehad, voordat men dertig jaar geleden neerstreek in ‘t Windmöllenveld. Zo had men oefenterreinen bij onder meer boerderij Bekenschot en in De Meene. Destijds verleende LR Ruurlo medewerking aan de legendarische openluchtspelen in ‘t Rijkenbargse bos, in de jaren zestig en begin jaren zeventig van de vorige eeuw. En leverde parkeerregelaars tijdens de fuchsia-tentoonstelling in de Kasteeltuin van Huize Ruurlo die de vereniging in 1990 duizenden euro’s in het laatje bracht. Ook waren er de vele jaarlijkse concoursen die het hoogtepunt van het verenigingsjaar vormden. En niet te vergeten de provinciale kampioenschappen die de Regio Gelderland – Flevoland van de KNHS aan LR en PC Ruurlo toewezen en de maisdoolhoven die de door toen nog zelfstandige Ponyclub Ruurlo aan de Tolhutterweg werden ingericht. Maar ook over de succesvolle sportieve landelijke - en provinciale kampioenschappen van de acht- en zestallen van de vereniging kan Bretveld smeuïg vertellen. “We werden dan officieel ontvangen op het bordes van het voormalige gemeentehuis van Ruurlo en de muzikanten van Sophia’s Lust brachten dan spontaan een serenade aan de vereniging.” Ze staan Anton Bretveld allemaal nog bij als de dag van gisteren.

Verenigingsgevoel
“Niet dat alles vroeger beter was. Maar wel anders”, zo verklaart de nestor van het drietal. Bretveld doelt vooral op het collectieve verenigingsgevoel. “Die was vroeger veel sterker. Collectief gingen we met elkaar op concoursen. De paarden werden dan in een grote vrachtwagen bij de leden thuis opgehaald en iedereen bleef dan de gehele dag op het concours. Hoe anders is dat anno 2021. Iedereen komt nu met zijn eigen paardentrailer of vrachtwagen op de concoursen. Rijdt zijn of haar spring- en of dressuurproef met paard of pony en keert veelal direct na de prijsuitreiking huiswaarts.” Kim Kleine kan de woorden van Bretveld beamen. Kim vormt de derde generatie Kleine die actief is voor de vereniging en op een steenworp afstand van het clubterrein woont. Naast opa Gert en oma Dieneke waren ook haar vader Henk en moeder Lucia actief voor de vereniging. Haar grootste passie binnen de paardensport zijn de samengestelde wedstrijden die uit springen, dressuur en een cross bestaan en die ze inmiddels op hoog niveau rijdt. “Maar ik neem ook wel aan normale concoursen deel”, vertelt zij.

Zonnig
Voorzitter Gitte Wisselink ziet de toekomst van de vereniging ‘zonnig’ tegemoet. “We hebben gelukkig de laatste maanden weer enkele nieuwe leden mogen verwelkomen. Waaronder diverse jeugdige ruitertjes. En we beschikken over een supermooi oefenterrein, waar altijd gereden kan worden, weer of geen weer.” LR en PC Ruurlo beschikt namelijk sinds 2014 over een terrein met perfect geprepareerde all-weather bodem in zowel de springbak en de oefenbak, op het terrein van ‘t Windmöllenveld. Dit terrein wordt door een stichting beheerd en wordt door LR en PC Ruurlo van deze stichting gehuurd.

Hap en Staprit
In het kader van het uitgestelde 75-jarig jubileum was LR en PC Ruurlo in juli in twee weekeinden al gastheer/vrouw voor zowel spring- als dressuurwedstrijden op het clubterrein, die geheel waren volgeboekt. Komende zondag staat er vanaf de prachtige clublocatie aan de Rommelderdijk/Hengeloseweg de ‘Reurlse Hap- & Staprit’ op het programma. Een twintig kilometer lange rit door de bosrijke omgeving voor zowel ruiters, amazones als menners over grotendeels zandpaden met onderweg verschillende versnaperingen. Starten is mogelijk tussen 10.00 en 11.00 uur. Deelname kost 15 euro en opgave is nog mogelijk via het e-mailadres lrpcruurlo@gmail.com. Aansluitend aan de rit vindt er vanaf 16.00 uur een receptie plaats in clubgebouw De Windhoos. Die naam is niet zomaar gekozen. Toen de vereniging zich pas had gevestigd aan de Rommelderijk stortte het clubgebouw gedeeltelijk in door een windhoos die over ‘t Windmöllenveld trok.

Henk Kleine.
Dieneke, de eerste van drie generaties Kleine. Foto: Archief LR en PV Ruurlo
Kim Kleine.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant