Onder leiding van regisseur Wim Sprukkelhorst (r) debuteren (vlnr) Saskia Denneboom, Tonny Hukker, Jos Freriks en Diny Schepers. Foto: Jan Hendriksen
Onder leiding van regisseur Wim Sprukkelhorst (r) debuteren (vlnr) Saskia Denneboom, Tonny Hukker, Jos Freriks en Diny Schepers. Foto: Jan Hendriksen

Brooks Toneel telt maar liefst vier debutanten

RUURLO – Wat een luxe. Menige regionale toneelvereniging is er maar jaloers op. Maar liefst vier debutanten telt 't Brooks Toneel dit jaar. En dat is een ongekend aantal. Hoe anders was het twee jaar geleden. Toen moest Tot Nut en Genoegen, zoals de toneelvereniging officieel te boek staat, haar jaarlijkse toneelvoorstellingen in januari annuleren omdat men de rolbezetting niet rond kon krijgen. "Dat nooit weer", was het credo van de vereniging uit de Ruurlose buurtschap 't Broek. En zie: komend weekeinde staan Jos Freriks, Diny Schepers, Saskia Denneboom en Tonny Hukker in de klucht 'Willem met de waterpomptang' voor het eerst op de toneelplanken bij De Keizerkroon. Het kan verkeren.

Door Jan Hendriksen

Langzaam druppelen de toneelspelers op een van de laatste repetitieavonden in zaal De Keizerskroon binnen voor de drie voorstellingen die 't Brooks Toneel komende vrijdag- en zaterdagavond (20.00 uur) en zondagmiddag (14.00 uur) voor het voetlicht brengt. Regisseur Wim Sprukkelhorst verwelkomt tevens Jan Wisselink en Henk Radstake van Toneelvereniging Halle-Heide uit Halle die komend weekeinde het licht- en geluid tijdens de voorstellingen verzorgen.

Het draaiboek wordt met het tweetal nog snel even door Sprukkelhorst doorgenomen voordat hij een sein geeft dat men kan beginnen met de repetitie. In een hoekje van het toneel zit souffleuse Joke Aalderink. Ze 'springt' af en toe even bij als een van de spelers de 'draad kwijt' is. Jos Freriks (37), Saskia Denneboom (53) en Tonny Hukker (63) hebben geen toneelervaring. Dat kan men in mindere mate van Diny Schepers (61) zeggen. Schepers vervulde in het verre verleden al eens wat kleine rolletjes bij de toneelgroep van jongerenvereniging Jong Gelre Ruurlo en was er ook al eens souffleuse. Jos Freriks, Saskia Denneboom en Diny Schepers geven aan dat men perfect is opgevangen door de 'oude garde'. "Zij slepen er ons doorheen", zo verklaart Denneboom.

Idee
Tonny Hukker is geen onbekende binnen 't Brooks Toneel. Vele jaren was hij voorzitter van de toneelclub. In eerste instantie zou Hukker ook niet meespelen. De rol van een postbode zou eerst als 'dubbelrol' worden ingevuld. "Maar toen kwamen we op het idee om Tonny te vragen", zo verklaart Wim Sprukkelhorst. En zie. Hukker heeft er zichtbaar veel plezier in als hij in zijn 'outfit' op het toneel verschijnt. Saskia Denneboom en Diny Schepers vervullen de rollen van de charmante loodgieters Haai en Baai. Jos Freriks maakt als zakenpartner van Peter Krom (Jon Florijn) die mede-eigenaar is van de firma 'Krom en Scheef' deel uit van de 'cast'. Jos Freriks: "Ik ben voor deze rol gevraagd door Jon Florijn die in het dagelijks leven een vriend van mij is. Vandaar." Regisseur Wim Sprukkelhorst heeft er alle vertrouwen erin dat de vier debutanten hun 'mannetje' zullen staan komend weekeinde. "Het zal hier en daar best wel wat spanningen geven. Maar de groep sleept de nieuwkomers er wel doorheen. Daarvan ben ik overtuigd."

De klucht 'Willem met de waterpomptang' is in Duitsland al jaren een topper onder de naam 'Liebeslust und Wasserschaden'. Geschreven door Hans Schimmel en bewerkt en vertaald door Ben ten Velde. Het gaat niet goed met de verstokte vrijgezel Job Klein (Willy Kuenen). Hij wordt overgeslagen bij een promotie en zijn huis moet worden gerenoveerd. Tot zijn schrik krijgt hij ook nog inwoning van de vriendin Karin Liefjes (Wilma Arink) van zijn zus Rita Klein (Janny Goes). Een wirwar van klungelige bouwvakkers Peter Krom (Jon Florijn) en Willem Scheef (Jos Freriks), de charmante loodgieters Hanneke Haai (Diny Schepers) en Barbara Baai (Saskia Deenboom), de buurvrouw Maria Smit (Annie Engelberts), een wazige postbode (Tonny Hukker) en oud-collega en beste vriend Jan Kort (Bert Groot Bramel) die in deze situatie niet de juiste hulp is vormen met zijn allen een prachtig geheel. De grime wordt verzorgd door Grimegroep Reurle.

Toegangskaarten
Toegangskaarten zijn op de uitvoeringsavonden verkrijgbaar aan zaal De Keizerskroon. De zondagmiddag voorstelling is gratis en is speciaal bedoeld voor ouderen uit Ruurlo en omgeving.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden