Foto: PR.
Foto: PR.

Heel Berkelland Schaakt in alle opzichten geslaagd

RUURLO – "Dit is wel een heel bijzondere locatie voor een schaaktoernooi", zo begon voorzitter Maurits van Uhm van de Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard dinsdagavond 9 oktober zijn intro over de keuze van de Dorpskerk als plaats van handeling voor het schaaktoernooi onder het motto 'Heel Berkelland schaakt'.

Het schaaktoernooi was een van de laatste evenementen in het kader van de Openingsweken van de vernieuwde Ruurlose Dorpskerk. Toen schaakvereniging 't Stokpaard enige maanden geleden werd gevraagd of zij ook een activiteit wilde organiseren in de kerk, was men direct erg enthousiast. De Ruurlose schakers kwamen al snel op het idee om in de kerk een dorpentoernooi te organiseren. Dit plan viel erg goed bij de andere schaakverenigingen in gemeente Berkelland. Per plaats (Ruurlo, Neede, Eibergen en Borculo) werden teams van zes schakers geformeerd, bestaande uit club- en huis schakers. Na de inleiding van Van Uhm gaf Albert Vasse, lid van 't Stokpaard en internationaal schaakscheidsrechter en wedstrijdleider, een toelichting op de gang van zaken tijdens het toernooi. Hij riep daarop de vier teamleiders naar voren voor de loting voor het speelschema waarin ieder dorp in drie ronden tegen de drie andere dorpen uitkwam. Zo speelden in de eerste ronde de zes schakers van Neede tegen de zes van Ruurlo en de zes van Eibergen tegen het team van Borculo. Het was voor iedereen een geweldige ervaring te schaken in de kerk waarin de gebruikelijke stilte tijdens de partijen uitstekend paste. Alle aanwezigen kregen de eerste kop koffie of thee aangeboden door 't Stokpaard, met een stuk taart. Men had de keuze uit vier taarten die echtgenotes van leden van 't Stokpaard hadden gebakken. Dominee Tinus Gaastra, ook lid van 't Stokpaard en predikant van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem, was uiteraard de meest geschikte persoon om aan het eind van de avond de prijs uit te reiken aan de winnaar: Eibergen. Gaastra deed dit met alle plezier en suggereerde de schakers van Eibergen op termijn een vervolg te geven aan dit in alle opzichten geslaagde evenement: op welke locatie dan ook.

Uitslagen
De uitslagen van de rondes: Ronde 1: Eibergen-Borculo 4-2 en Ruurlo-Neede 3-3; Ronde 2: Borculo-Neede 2,5-3,5, en Eibergen-Ruurlo 2,5-3,5; Ronde3: Ruurlo-Borculo 3-3 en Neede-Eibergen 2-4. Eindstand: 1. Eibergen 10,5 punten; 2. Ruurlo 9,5; 3. Neede 8,5 en Borculo 7,5. .

Meer berichten