Foto onderschrift: Bestuursleden van Stichting Wandel4Daagse Barchem (Ab Hamer, Ron Menop, Henk Luesink en Eddy Brinkman (v.l.n.r.) op de nieuwe evenementenvloer van dorpshuis ’t Onderschoer te midden van beheerder Henri Schepers van ’t Onderschoer (tweede van links). Foto: Jan Hendriksen.
Foto onderschrift: Bestuursleden van Stichting Wandel4Daagse Barchem (Ab Hamer, Ron Menop, Henk Luesink en Eddy Brinkman (v.l.n.r.) op de nieuwe evenementenvloer van dorpshuis ’t Onderschoer te midden van beheerder Henri Schepers van ’t Onderschoer (tweede van links). Foto: Jan Hendriksen.

Elfde Barchemse wandelvierdaagse van start

Algemeen

Barchem – Nauwlettend werd de teller via de website www.barchemse4daagse.nl, die exact weergeeft hoeveel wandelaars er zich de laatste dagen voor de sluitingsdatum hadden aangemeld, in de gaten gehouden. En die klom in de laatste twee dagen naar boven de twaalfhonderd deelnemers. De teller stond zondagavond 26 juni om 00.00 uur bij de sluiting om precies te zijn op 1211 deelnemers. En met een aantal van enkele tientallen 'na inschrijvingen', die zich woensdag nog kunnen aanmelden, ligt het aantal deelnemers aan de Barchemse4Daagse komende dagen gelijk aan die van vorig jaar.

Door Jan Hendriksen

Donderdag 30 juni gaat voor de elfde keer de Barchemse4Daagse van start. Barchem is dan tot en met zondag 3 juli vier dagen in de ban van het 'wandelvirus'. Ruim 140 vrijwilligers staan de komende dagen met als uitvalsbasis dorpshuis 't Onderschoer klaar voor de wandelaars. De sporthal van het dorpshuis is weer gezellig ingericht voor de wandelaars en voorzien van een geheel nieuwe rubberen vloer. Stichting Barchemse4Daagse schonk Vereniging Dorpshuis 't Onderschoer namelijk een geheel nieuwe evenementenvloer. Normaliter beschermden tapijtmatten de sportvloer. "Maar deze rubberen matten zijn veel brandveiliger, geluidsdemper, gemakkelijker te leggen en schoon te maken", zo verklaart voorzitter Henk Luesink van de Stichting Barchemse4Daagse. De rubberen matten kunnen zo uitgerold worden en aan elkaar worden gehecht met een speciale 'floortaper'. Met de schenking van de vloer waren enkele duizenden euro's gemoeid. Ook wordt het nieuwe Dorpsplein achter 't Onderschoer dit jaar ook weer nadrukkelijk bij het wandelevenement betrokken en zorgt de organisatie dagelijks voor muzikale intermezzo's. Zoals gebruikelijk kunnen de wandelaars kiezen uit vier afstanden: 20, 30, 40 en 50 kilometer.
Dagdeelname is niet mogelijk. "Dat laatste handhaven we ook dit jaar nadrukkelijk ondanks dat we de jaarlijks weer de vraag krijgen of er ook een of twee dagen mee gewandeld kan worden", zo verklaart Henk Leusink. De wandelroutes zijn grotendeels gelijk aan die van vorig jaar. De routes zijn ook dit jaar weer vernoemd naar de wateren (beek, riviertje of kanaal) waarlangs gewandeld wordt. Donderdag wordt er rond de Baakse Beek (Vorden-Ruurlo) gewandeld, vrijdag langs de Veengoot (Lochem-Vorden), zaterdag langs De Berkel (Geesteren-Gelselaar-Borculo) en zondag langs het Twentekanaal (Lochem-Laren). Elke route heeft een aantal rustlocaties. Donderdag en zaterdag vormen diverse horecaondernemingen in het centrum van Ruurlo en Borculo de rustlocaties. Henk Luesink. "We hebben er bewust voor gekozen om dit jaar in deze doorkomst plaatsen geen vaste rustlocatie in de plannen. De mensen zijn vrij om te kiezen waar men even op adem wil komen."

Opening
De vierdaagse wordt woensdagavond in 't Onderschoer om 20.00 uur geopend met muziek van Crescendo Barchem en Barchemmer Arie Ribbers. Ribbers zal tekst en uitleg geven over het lijflied van Barchem, 'In Barchem kan alles' dat Ribbers veertig jaar geleden schreef in het kader van de Barchemse revue. Een speciale gast zal met een traditionele gongslag de vierdaagse officieel openen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant