Foto PR
Foto PR

De voordelen van fysiotherapie op oudere leeftijd

Partnerbijdrage

Beweging is goed voor de gezondheid, dat geldt voor alle leeftijden. Wanneer we ouder worden kan bewegen moeilijker gaan. Activiteiten uitvoeren kan lastiger worden, maar je wilt wel graag je zelfstandigheid behouden. Bij het ouder worden kan de spierkracht, coördinatie en mobiliteit langzaam afnemen. Dit kan zorgen voor onder andere pijnlijke spieren, stijfheid en problemen in de dagelijkse bezigheden. Het is niet fijn als de zelfstandigheid minder wordt, terwijl de klachten zeker in overleg met een fysiotherapeut te verminderen of zelfs te verhelpen zijn.
Een fysiotherapeut zal de klachten inventariseren en vanuit daar een behandelplan opstellen. Dit gaat allemaal in goed overleg met de patiënt. Er wordt gekeken waar er behoefte aan is en welke dagelijkse activiteiten kunnen worden verbetert. Je kan kiezen voor verschillende behandelvormen, zoals: losmaken van spieren en gewrichten, oefeningen, looptraining en dry needling. In dit artikel lees je alles over dry needling.

Alles over dry needling
Dry needling is relatief nieuwe behandelingsmethode. Het is geschikt voor spier gerelateerde klachten, zoals pijnlijke spierverharding of spierknopen. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, klachten worden direct in de spier behandeld door middel van dunne naalden. Het wordt weleens vergeleken met accupunctuur, alleen is het echt anders. Accupunctuur is een alternatieve behandelmethode en er wordt gebruik gemaakt van meerdere naalden, dry needling is een mechanisch concept waarbij slechts één naald wordt gebruikt.

Hoe werkt het?
Bij dry needling wordt door middel van een dunne naald de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van de naald voel je meestal niet, maar bij het aanprikken van de desbetreffende spier kan het een onprettig gevoel veroorzaken. Op het moment dat de naald de spierknoop aanprikt trekt de spier zich namelijk samen, dit kan een vervelend gevoel geven.
Een fysiotherapeut kan het beste beoordelen of dry needling de gewenste behandelmethode is bij de aanwezige klachten. Dry needling wordt niet aangeraden bij vrouwen die zwanger zijn, bij angst voor naalden of als er sprake is van een acute blessure door een operatie of ongeluk. Overleg bij twijfel altijd met jouw fysiotherapie of behandelend arts of deze vorm van therapie geschikt is in jouw situatie. Het kan zijn dat je begint aan een mountainbike competitie, of als keeper in het goal staat. Jouw lijf heeft specifieke behoeften, stem dit zeker af met een specialist. 

Na de behandeling
Na een dry needling behandeling kunnen de behandelde spieren zwaar en vermoeid aanvoelen. In de meeste gevallen is dit gevoel binnen 1 á 2 dagen weg. Heb je langer last van deze klachten? Neem dan contact op met de fysiotherapeut die de behandeling heeft uitgevoerd. Je kan zelf ook een aantal dingen doen na een dry needling behandeling:

  • Houd na een behandeling de behandelde plek warm met bijvoorbeeld een kruik of pittenkussen. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor het herstel vlotter zal verlopen.
  • Drink voldoende water. Bij een dry needling behandeling komen er afvalstoffen vrij. Water drinken helpt voor een goede afvoer van deze afvalstoffen, zo zal de behandelde plek snel minder gevoelig zijn.
  • Neem je rust. Zorg dat je ongeveer 1,5e dag de behandelde plek niet teveel belast. Zo geef je je lichaam genoeg tijd en rust om te herstellen.
  • Oefeningen. Vaak krijg je bij een dry needling nog extra oefeningen, zoals rekoefeningen. Dit zijn additionele oefeningen bij de dry needling waardoor het herstel soepel zal verlopen en het resultaat nog beter zal zijn.

Dry needling is geen pijnloze behandeling, maar wel een effectieve behandelmethode
Het herstel van vervelende spierpijn is met deze behandeling in de meeste gevallen snel en de klachten zijn vaak eerder verholpen dan met traditionele behandelingen. Spieren zullen minder pijnlijk en stram aanvoelen en de bewegelijkheid zal snel verbeteren, dit zorgt al snel voor meer zelfstandigheid.
Overleg met de fysiotherapeut of dry needling een gewenste behandelmethode kan zijn voor de bij jou aanwezige spierklachten. Hij of zij kan hier het beste over adviseren en eventuele additionele oefeningen meegeven.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Fysiotherapie4All. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo