Vrijwilligers aan het werk, zaterdagochtend in de nieuwe Belevingstuin bij J.W. Andriessen. Foto: PR

Vrijwilligers aan het werk, zaterdagochtend in de nieuwe Belevingstuin bij J.W. Andriessen. Foto: PR

Belevingstuin J.W. Andriessen komt met vereende krachten op gang

Zorg

BORCULO - Ontspanning in de buitenlucht waarbij de zintuigen als ruiken, horen, zien, voelen en proeven worden geprikkeld en beweging wordt gestimuleerd. Dat is de gedachte achter de Belevingstuin bij ouderenzorglocatie J.W. Andriessen in Borculo, waar afgelopen zaterdagochtend hard werd gewerkt. Onder een strakblauwe lucht staken buurtgenoten, familie van bewoners, medewerkers van Careaz, en andere vrijwilligers van gemeente Berkelland de handen uit de mouwen om planten, bloembollen en heesters te poten en in te planten.

Dit deden zij onder deskundige begeleiding van de lokale ondernemers Erfra, Luijendijk Hoveniers en Kwekerij Heutinck. Ook aanwezig was de Stichting Vrienden van Careaz J.W. Andriessen, de drijvende kracht achter de werving van de fondsen en giften voor dit project. Samen met enthousiaste medewerkers van Careaz staken zij veel tijd en energie in deze al langer gekoesterde wens.
De werking van de Belevingstuin komt tot stand doordat in het ontwerp veel verschillende elementen zijn opgenomen. Gericht op geuren en kleuren, zon en schaduw, wandelen en even uitrusten op het bankje, even terugtrekken of juist elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke buitenruimte een positief effect kan hebben op de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.
Na het harde werken was het uiteraard tijd om met een hapje en een drankje bij te komen van de inspanningen, gezellig na te praten en te genieten van het resultaat. Het grootste deel van de aanleg van de tuin is inmiddels achter de rug. Het inzaaien van het gras en het aanbrengen van duurzaam halfverhardingsmateriaal op de paden volgen op een later moment. Net als het plaatsen van twee van de beweegtoestellen die nu nog elders op het terrein staan.

Heerlijke buitenruimte
Het duurt nog even voordat het groei- en bloeiseizoen weer gaat starten en de kleur in de tuin te bewonderen zal zijn. Maar nu al is duidelijk dat het een heerlijke buitenruimte wordt, waar naast bewoners en familie, óók de omwonenden van harte welkom zijn om te genieten en elkaar te ontmoeten.
De wens bestaat om nog aanvullende, nieuwe beweegtoestellen in de tuin te plaatsen. Want hoe mooi is het om beweging en beleving samen te laten komen in zo’n prachtige tuin. Aanvullende giften en donaties hiervoor zijn dan ook van harte welkom. Donateurs die dit project een warm hart toedragen en vrijwilligers voor het tuinonderhoud kunnen zich melden via een mail naar anita.oldenhave@careaz.nl of via tel. 088-110 6000.

Met man en macht werd er gewerkt aan de nieuwe Belevingstuin. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo