Rijk Spronk, Jannie Spronk en Hendrik Jan Oltvoort (vlnr) zijn de cantorij al veertig jaar trouw. Foto: PR

Rijk Spronk, Jannie Spronk en Hendrik Jan Oltvoort (vlnr) zijn de cantorij al veertig jaar trouw. Foto: PR

Veertig jaar cantorij met drie jubilarissen

Religie

RUURLO - De cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem bestaat veertig jaar. Jannie Spronk, Rijk Spronk en Hendrik Jan Oltvoort zingen al die veertig jaren al mee.

De cantorij begon op 21 april 1982 in de Gereformeerde Kerk Barchem/Ruurlo. De Hoeksteen in Barchem was het kerkgebouw. Sinds het samengaan met de Hervormde Gemeente van Ruurlo is het de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Sinds de sluiting van De Hoeksteen in 2016 is de Dorpskerk in Ruurlo de basis. Een cantorij is geen traditioneel kerkkoor en kent geen dirigent, maar een cantor. In nauw overleg tussen de cantor en de predikant worden zang en verkondiging samengevoegd tot één geheel in de liturgie van een kerkdienst.

In de veertig jaar van haar bestaan kende de cantorij vele hoogtepunten. De jubilarissen kunnen daar enthousiast over vertellen. Rijk Spronk: “In 1990 werkten wij mee aan een kerkdienst in de Dom van Utrecht, samen met de Hervormde Remigius cantorij uit Hengelo (G). Ik was toen nog de cantor van beide cantorijen. We vonden het heel bijzonder dat wij als bescheiden cantorij uit Barchem in die grote Dom mochten zingen.” Jannie Spronk herinnert het zich nog heel goed: “We hebben er niet alleen een mooie kerkdienst van gemaakt, maar daarna ook nog een gezellige dag met onder meer een beklimming van de Domtoren.” Hendrik Jan Oltvoort denkt nog graag terug aan een reis naar Duitsland. “We hebben al heel wat jaren contact met een kerkelijke partnergemeente in Eichstedt. Toen zij een keer in Barchem op bezoek waren, hoorden zij hoe de cantorij een bijdrage leverde aan de kerkdienst. We werden meteen uitgenodigd om aan een kerkdienst in hun gemeente mee te werken. Dus gingen we met z’n allen op reis naar Eichstedt.” Ook de IKON (interkerkelijke omroep) wist de cantorij te vinden voor een radiokerkdienst vanuit de Hoeksteen.

Paasoratorium
Los van de medewerking aan de kerkdiensten, werd ook enkele malen de Mattheus Passion van Willem Vogel uitgevoerd. Later kwam daar het Paasoratorium van Dirk Zwart voor in de plaats, met hulp van gastzangers. Op 10 april - palmzondag - van dit jaar was de Dorpskerk weer tot de laatste plaats bezet bij de uitvoering van dit paasoratorium. De jubilarissen tenslotte: “Op eerste pinksterdag werken wij weer mee aan de pinksterdienst. Dan wordt het jubileum van de cantorij heel bescheiden gevierd. Het gaat immers ook dan om onze bijdrage aan de eredienst, ons jubileum is daaraan ondergeschikt.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant